Premierul sârb Ana Brnabic, homosexuală declarată, participă la Gay Pride din Belgrad

Publicat:

Şefa executivului sârb, Ana Brnabic, homosexuală declarată, s-a raliat duminică la Gay Pride din Belgrad, ce se derulează sub o înaltă supraveghere a poliţiei, la şapte ani după violenţele homofobe ce s-au soldat cu peste 100 de răniţi la marşul minorităţilor sexuale care a avut loc atunci în capitala Serbiei, informează AFP.

În funcţie începând cu luna iunie, Brnabic, 41 de ani, este primul şef al unui guvern balcanic care participă la un marş al comunităţii gay.


“Guvernul Serbiei este aici pentru toţi cetăţenii, atât pentru majoritate, cât şi pentru minorităţi, pentru a arăta că respectă diversitatea”, a declarat Ana Brnabic, citată de agenţia Beta, la sosirea sa în Piaţa Florilor, unde s-au adunat sute de participanţi, înainte de a pleca în marş pe străzile din centrul Belgradului.

Agitând un foarte mare drapel în culorile curcubeului, manifestanţii s-au deplasat apoi spre Piaţa Republicii, la 1.500 de metri mai departe, pe un traseu supravegheat de un important dispozitiv al poliţiei, relatează un jurnalist al AFP.

În jur de 2.000 de poliţişti urmau să fie desfăşuraţi, mai puţin de jumătate din efectivele angajate anul precedent, precizează unul dintre organizatorii Gay Pride, Goran Miletic.

Alţi doi miniştri, precum şi primarul Belgradului, Sinisa Mali, participă de asemenea la marş.

“Aşa ceva era greu de imaginat în urmă cu doar câţiva ani. (…) În câţiva ani, va fi normal să evoci teme pe care nu suntem gata să le abordăm astăzi”, a declarat Brnabic într-un interviu publicat duminică în cotidianul Politika. “Frontierele pentru cucerirea libertăţii se mişcă, iar în acest plan societatea noastră a făcut mari progrese în ultimii ani”, a adăugat ea.

Prezenţa sa la acest marş constituie un gest important în această ţară tradiţionalistă care negociază aderarea la UE, însă militanţii pentru drepturile homosexualilor aşteaptă de la noua şefă a guvernului ca ea să acţioneze în favoarea revendicărilor lor. Ei cer adoptarea unei legi cu privire la parteneriatul între persoanele de acelaşi sex.

În opinia lor, prejudecăţile împotriva homosexualilor rămân o problemă extrem de răspândită în această ţară de circa 7 milioane de locuitori, majoritar creştin-ortodocşi. Aproape 40% din populaţia Serbiei consideră că homosexualitatea este o boală, potrivit unui sondaj al Institutului Naţional Democratic cu sediul la Washington, efectuat în 2015.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.