Premierul slovac rămas cu un guvern minoritar refuză să ceară un vot de încredere al parlamentului

Publicat:

Guvernul slovac de centru-dreapta nu intenţionează să ceară un vot de încredere al parlamentului, deşi a rămas minoritar după ce unul dintre partidele coaliţiei de guvernare a părăsit executivul, a declarat marţi premierul Eduard Heger, potrivit Reuters, scrie agerpres

Slovacia, ţară membră a UE şi NATO şi care a livrat arme Ucrainei pentru a o ajuta în faţa agresiunii Rusiei, trece printr-o criză politică după ce partidul liberal-libertarian SaS (Libertate şi Solidaritate) s-a retras de la guvernare în urma unui lung conflict cu ministrul de finanţe Igor Matovic, şeful principalului partid al coaliţiei, OLaNO (‘Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente’).


Citește și :  Liz Truss este oficial noul premier al Regatului Unit – VIDEO

”Nu suntem obligaţi să obţinem aprobări periodice, nu văd de ce ar fi pe masă o astfel de cerere”, a spus premierul Heger la o conferinţă de presă, referindu-se la un eventual vot de încredere în guvernul său de acum minoritar.

”Să mergem în parlament acum, ştiind că avem 70 (din 150) de voturi, ar însemna să demisionez imediat”, a adăugat el, motivând că nu pleacă de la putere pentru că Europa trece printr-o criză energetică ce necesită soluţii.

O schimbare a guvernului în Slovacia ar putea aduce la putere o administraţie mai conciliantă faţă de Moscova dacă în guvern ar intra partidul social-democrat al fostului premier Robert Fico, acum în opoziţie.

Partidul SaS a transmis că va face o opoziţie dură, dar fără să urmărească dărâmarea guvernului, cererea sa fiind ca Matovic să plece din executiv şi astfel criza politică va fi rezolvată, după cum a declarat liderul SaS, Richard Sulik, care până luni a fost ministru al economiei.

”Dorim categoric ca acest guvern să continue pentru a amâna revenirea forţelor obscure”, a recunoscut Sulik, făcând referire la partidul lui Fico.

Citește și :  Putin s-a dus la exerciţiile militare din Extremul Orient rus, la care participă şi China

Liderul formaţiunii SaS a confirmat că va susţine un eventual vot de neîncredere împotriva lui Matovic. Constituţia Slovaciei permite moţiuni de cenzură individuale faţă de un membru al executivului.

Următoarele alegeri legislative la termen ar trebui să se desfăşoare în 2024. Constituţia slovacă are prevederi ce fac dificilă convocarea unor alegeri anticipate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.