Premierul spaniol doreşte ca aspectul legat de solidaritate din pactul privind migraţia propus de CE să fie expus mai clar

Publicat:

Pactul privind migraţia propus de Comisia Europeană este “insuficient întrucât aspecte precum solidaritatea (…) trebuie să fie mult mai clare decât ceea ce a propus iniţial Comisia”, a declarat miercuri premierul spaniol Pedro Sanchez în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său italian Giuseppe Conte, cu ocazia summitului Spania-Italia la Palma de Mallorca, în Baleare, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Trebuie să lucrăm asupra unor mecanisme europene eficiente pentru redistribuirea migranţilor, astfel încât nicio ţară din prima linie să nu suporte toate costurile şi povara acestor fluxuri migratorii”, a spus Conte.


Citește și : Xi Jinping îl felicită pe Joe Biden pentru victoria în alegerile din SUA

Într-o scrisoare comună trimisă liderilor UE, Italia, Spania, Grecia şi Malta, ţări aflate în prima linie a sosirii migranţilor, consideră insuficientă solidaritatea între cele 27 de state membre propusă de Bruxelles pentru reformarea politicii în materie de migraţie.

În mesajul lor, acestea atrag atenţia asupra “dezechilibrelor între solidaritatea şi responsabilitatea” statelor membre în noul “pact privind migraţia şi azilul’ propus de Comisia Europeană în septembrie.

Scrisoarea, semnată de premierii celor patru ţări membre, este adresată şefei guvernului german Angela Merkel – a cărei ţară asigură preşedinţia în exerciţiu a Consiliului UE -, preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În baza învăţămintelor trase în urma eşecului cotelor de relocare decise după criza migraţiei din 2015, propunerea de reformă a Comisiei modifică principiul repartiţiei obligatorii.

Citește și : Austria începe din 4 decembrie campania de testare pentru COVID-19 a populaţiei

Un “mecanism de solidaritate obligatorie” ar putea fi declanşat în cazul existenţei unei “presiuni migratorii” asupra unei ţări: celelalte state vor trebui fie să accepte solicitanţi de azil, fie să “finanţeze” întoarcerea în ţara de origine a migranţilor ilegali, fie să ofere asistenţă. În cazul unei crize comparabile cu cea din 2015, ţările UE vor avea de ales între acceptarea refugiaţilor sau returnarea migranţilor respinşi.

Comisia propune, de asemenea, o “filtrare” a migranţilor care sosesc la frontierele externe ale UE, pentru a-i identifica mai repede pe cei care au şansele cele mai mici de a obţine azil.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București – Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București - Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova TAROM introduce oferte speciale pe ruta București...

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin...

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10 Braşov, situat la...

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid – Real Madrid

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid - Real Madrid Real Madrid o întâlnește pe rivala Atletico Madrid, duminică, 29...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.