Premierul spaniol riscă să piardă susţinerea parlamentară după scandalul spionării separatiştilor catalani cu programul Pegasus

Publicat:

Partidul catalan Esquerra Republicana a avertizat joi că va înceta susţinerea parlamentară pentru guvernul premierului socialist Pedro Sanchez dacă acesta nu ia măsuri de restabilire a încrederii în urma dezvăluirilor despre spionarea unor politicieni separatişti catalani cu ajutorul programului informatic israelian Pegasus, transmite Reuters, potrivit agerpres.   

Coaliţia de stânga a premierului Sanchez nu are majoritate în parlamentul de la Madrid, astfel că formaţiunea Esquerra Republicana, condusă de liderul guvernului regional catalan, Pere Aragones, îi este esenţială pentru trecerea proiectelor de lege în parlamentul central de la Madrid.


Citește și : China se opune sancţiunilor unilaterale

Grupul pentru drepturile informatice Citizen Lab a anunţat mai devreme săptămâna aceasta că între anii 2017 şi 2020 peste 60 de persoane implicate în mişcarea separatistă catalană, inclusiv Aragones şi trei dintre predecesorii săi, au fost urmărite cu ajutorul programului de spionaj Pegasus creat de compania israeliană NSO Group.

Pere Aragones a declarat agenţiei Reuters că în urma acestor dezvăluiri încrederea între partidul său şi cel socialist al premierului Sanchez este acum ”aproape de zero”, întrucât suspectează că serviciul de informaţii spaniol se află în spatele acestei operaţiuni, ceea ce nu s-ar fi putut face fără o aprobare din partea guvernului de la Madrid.

”Până când încrederea nu va fi restabilită, nu va fi posibil să continuăm ca până în urmă cu câteva săptămâni, să susţinem guvernul spaniol în ce priveşte stabilitatea în parlament”, a spus Pere Aragones.

Guvernul de la Madrid a negat că i-ar fi spionat ilegal pe liderii separatişti catalani, dar nu a comentat relatările despre posibile mandate judiciare de autorizare a unor urmăriri electronice.

Citește și : Turismul mondial îşi va reveni din pandemie în 2023

Programul Pegasus este introdus de la distanţă în smartphone-uri şi accesează datele acestuia şi convorbirile purtate. Conform unei investigaţii publicate anul trecut de 17 mass-media internaţionale, printre care Washington Post, Wall Street Journal, CNN, Le Monde, France 24, AFP, The Guardian, Die Zeit şi cotidianul spaniol El Pais, numeroase guverne au folosit acest program în acţiuni de spionaj, inclusiv împotriva unor politicieni, jurnalişti sau activişti.

Departamentul american al Comerţului a anunţat după apariţia acelei investigaţii că a introdus NSO Group pe lista sa de companii interzise pentru că reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA, în timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat drept ‘complet inacceptabil’ să fie folosit un astfel de program. Printre guvernele europene, cel ungar şi cel polonez au fost acuzate că ar fi folosit acest program pentru a spiona opozanţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.