Premierul suedez promite un sprijin european sporit pentru Ucraina şi sancţiuni împotriva Moscovei

Publicat:

În vizită luni la Kiev şi în suburbiile sale, premierul suedez, Magdalena Andersson, a cerut un sprijin european sporit pentru Ucraina şi noi sancţiuni împotriva Rusiei a cărei armata avansează în estul teritoriului ucrainean, transmite AFP, potrivit agerpres.  

“Rusiei nu trebuie să i se permită să obţină câştiguri prin încălcarea dreptului internaţional şi a altor principii fundamentale”, a declarat Magdalena Andersson în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.


Citește și :  Premierul ucrainean: Oligarhii ruși ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstrucție

În opinia sa, “cel mai bun mod de a câştiga acest război este de a consolida sprijinul acordat Ucrainei şi de a creşte presiunea asupra Rusiei prin noi sancţiuni”.

“Eforturile noastre trebuie să continue atât timp cât este necesar”, a pledat ea, subliniind că Ucraina apără “valorile noastre europene comune”.

După ce a vizitat oraşe de la periferia Kievului devastate de luptele din primele săptămâni ale conflictului, premierul suedez a spus că a văzut “străzi şi pieţe unde locuinţele au fost înlocuite de cratere” şi unde “au fost comise crime oribile”.

“Condamn agresiunea rusă fără sens şi crudă, uciderea civililor, printre care mulţi copii”, a mai declarat premierul suedez, promiţând, de asemenea, să participe la reconstrucţia Ucrainei.

La rândul său, Volodimir Zelenski a îndemnat din nou “să se facă totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe toţi criminalii de război ruşi”.

Referindu-se la criza mondială provocată de blocarea a aproximativ 22 de milioane de tone de cereale în porturile ucrainene din cauza războiului, el a spus că poartă discuţii cu Turcia şi ONU pentru a asigura o ieşire în siguranţă a acestor mărfuri.

Citește și : Şeful spionajului militar ucrainean: Războiul declanşat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor

“Este important ca cineva să poată garanta siguranţa navelor” străine care vor sosi în Ucraina pentru a transporta producţia agricolă, a continuat Volodimir Zelenski, acuzând Rusia că a furat cereale ucrainene.

Preşedintele ucrainean a adăugat că se aşteaptă la o recoltă de aproximativ 60 de milioane de tone de cereale în toamnă, mai scrie AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO// Atac cu rachete la Kiev. A fost distrus și un spital pediatric

Atac cu rachete la Kiev. A fost distrus și un spital pediatric Peste 40 de rachete de diferite tipuri au fost lansate astăzi împotriva Ucrainei vecine,...

FSB a dejucat o tentativă a Kievului de a deturna un bombardier strategic

FSB a dejucat o tentativă a Kievului de a deturna un bombardier strategic Ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) ar fi dejucat...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.