X

Premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, va demisiona miercuri

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a anunţat, luni, că va demisiona miercuri, după şedinţa săptămânală a guvernului de la Kiev, şi că va participa la viitoarele alegeri parlamentare, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Groisman a făcut această declaraţie după ce noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat în discursul său de învestitură dizolvarea Radei Supreme (parlamentul unicameral), care îi este în mare parte ostilă, convocând alegeri legislative anticipate fără a mai aştepta scrutinul la termen prevăzut pentru 27 octombrie.

Citește și : Justiția daneză a condamnat la închisoare un sirian acuzat de terorism

”Am luat decizia personală de a demisiona miercuri, după viitoarea reuniune a guvernului”, a spus Volodimir Groisman într-o intervenţie televizată.

După preluarea oficială a funcţiei de preşedinte, Zelenski a invitat guvernul să-şi prezinte demisia in corpore. Apelul său a fost auzit. La numai câteva minute după discurs, ministrul apărării ucrainean Stepan Poltorak şi-a prezentat demisia. Totuşi, Volodimir Zelenski a cerut de asemenea demisiile procurorului general, Iuri Luţenko, şi a şefului SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), Vasili Griţak, ambii fideli lui Petro Poroşenko, conform Rbc-Ukraina.

Volodimir Zelenski a anunţat luni în discursul său inaugural că ‘prima sa sarcină’ este să se ajungă la o încetare a focului în estul Ucrainei, unde de cinci ani trupele guvernamentale luptă împotriva rebelilor separatişti proruşi.

Citește și : Turnul Eiffel EVACUAT de urgență – O persoană a încercat să escaladeze edificiul

Tags: kievPetro PoroşenkoVolodimir GroismanVolodimir Zelenski
Categorii: Diaspora