Premiul Saharov 2018. Parlamentul European a anunțat nominalizările de anul acesta

Publicat:

Comisiile pentru afaceri externe şi dezvoltare şi subcomisia pentru drepturile omului ale Parlamentului European au anunţat joi nominalizările pentru Premiul Saharov pe 2018, reprezentate de opt personalităţi sau entităţi, printre care un grup de 11 organizaţii neguvernamentale care protejează drepturile omului şi salvează viaţa migranţilor în Marea Mediterană, relevă un comunicat de presă al legislativului european, potrivit agerpres.

Premierul Saharov pentru libertatea de gândire, decernat anual, a fost introdus în 1988 de Parlamentul European. Este acordat celor care au o contribuţie excepţională în lupta pentru drepturile omului în întreaga lume.


Citește și : Trump revine asupra soluţiei la conflictul israelo-palestinian, afirmând că el ar accepta şi un singur stat

Nominalizarea pentru ONG-urile care protejează drepturile omului şi salvează viaţa migranţilor în Marea Mediterană a fost făcută de grupurile europarlamentare socialist şi ecologist. Organizaţiile respective sunt Fundaţia Boat Refugee, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Medici Fără Frontiere, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Salvaţi Copiii, Sea Eye, Sea Watch şi SOS Mediterranée.

Grupul europarlamentar al Partidului Popular European (cel mai numeros din PE) l-a nominalizat pe regizorul ucrainean Oleg Senţov, care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru ‘complotarea unor acte de terorism’ împotriva guvernării de facto a Rusiei în Crimeea. Amnesty International a descris procesul drept ‘un proces necinstit în faţa unui tribunal militar’.

O altă nominalizare pentru Premiul Saharov este avocata germană de origine turcă Seyran Ateş, care luptă împotriva extremismului politic şi religios şi oprimării femeilor. Ea este iniţiatoarea construirii, la Berlin, a moscheii Ibn Rushd Goethe, unde se roagă împreună bărbaţii şi femeile. În urma primirii a numeroase ameninţări cu moartea, ea are nevoie de protecţie permanentă. A fost nominalizată de grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni şi de alţi eurodeputaţi pentru angajamentul său neobosit pentru ‘protejarea drepturilor omului şi devotamentul său pentru un islam deschis’.

Grupul europarlamentar liberal l-a nominalizat pe Caesar, un fost fotograf militar sirian care a scos pe ascuns din Siria 55.000 de fotografii ce arată atrocităţile comise în această ţară. Autenticitatea fotografiilor a fost confirmată de Human Rights Watch. Fotografiile vor juca un rol vital în judecarea celor responsabili de crimele documentate.

Citește și : Bruxellesul a redus drastic ajutorul către Turcia destinat unei posibilei aderări a ţării la UE

Nominalizat de grupul confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, Nasser Zefzafi este liderul protestului în masă Hirak, din regiunea Rif (Maroc), care luptă pentru combaterea corupţiei, a opresiunii şi a abuzului de putere. El a fost arestat în mai 2017 şi condamnat la 20 de ani de închisoare pentru ‘conspiraţie împotriva securităţii statului’. În august 2018, regele Mohammed al VI-lea al Marocului a graţiat 188 de activişti Hirak, dar Nasser Zefzafi nu s-a numărat printre aceştia. La sfârşitul lunii august, acesta a intrat în greva foamei pentru a denunţa condiţiile de detenţie.

Horticultorul american Dewayne Johnson, care a câştigat un proces împotriva companiei Monsanto, este nominalizarea grupului Europa Libertăţii şi a Democraţiei Directe (EFDD). Este prima persoană care a dat în judecată concernul Monsanto, cu acuzaţia că produsele chimice vândute de companie sub numele de erbicid Roundup cauzează cancer. La sfârşitul procesului, Dewayne Johnson nu mai avea decât câteva luni de trăit, dar a făcut efortul de a-şi descrie durerea şi suferinţa. El a fost nominalizat ca inspiraţie ‘pentru cei cărora le este teamă să meargă în justiţie pentru a-şi apăra drepturile’.

AfriForum, un ONG ce are drept obiectiv protejarea drepturilor minorităţilor în Africa de Sud, a fost nominalizat de grupul europarlamentar Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF). Acesta doreşte să crească gradul de sensibilizare la nivel naţional şi internaţional cu privire la atacurile asupra fermelor, crime şi exproprierea terenurilor agricole fără compensaţii.

În fine, activista canadiană Mary Wagner a fost nominalizată de Marek Jurek şi alţi 41 de eurodeputaţi pentru ‘efortul său de a garanta drepturile celor care nu pot vorbi în propria lor apărare’. Ea a fost arestată în mai multe rânduri şi acuzată de a fi ‘deranjat afacerea’ unei clinici pentru avorturi din Toronto, unde a încercat să vorbească femeilor care intrau, oferindu-le câte un trandafir. A rămas în detenţie pentru că nu a respectat decizia juridică ce îi impunea să stea la distanţă de clinicile de avorturi.

Nominalizările pentru Premiul Saharov pot fi făcute de grupurile politice din PE sau de cel puţin 40 de eurodeputaţi. Pe baza nominalizărilor, Comisiile pentru afaceri externe şi dezvoltare ale PE vor vota, la 9 octombrie, o listă scurtă cu trei finalişti. Apoi, la 25 octombrie, Conferinţa preşedinţilor, alcătuită din preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice – va anunţa laureatul de anul acesta al Premiului Saharov, ceremonia de decernare a acestuia urmând să aibă loc pe 12 decembrie în hemiciclul de la Strasbourg.

Prima persoană care a primit acest premiu, în valoare de 50.000 de euro, a fost sud-africanul Nelson Mandela în 1988, iar printre laureaţii din ultimii ani s-au numărat persoane care au supravieţuit sclaviei sexuale a grupării jihadiste Statul Islamic şi bloggerul saudit Raif Badawi. În 2017, premiul a fost acordat opoziţiei democratice din Venezuela.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.