X

Premiul Saharov al Parlamentului European, decernat opoziţiei din Venezuela şi deţinuţilor politici

Opoziţia şi deţinuţii politici politici din Venezuela au câştigat joi prestigiosul Premiu Saharov pentru libertatea de gândire acordat de către Parlamentul European, relatează dpa. 

‘Opoziţia democratică şi deţinuţii politici din Venezuela sunt câştigătorii Premiului Saharov pentru anul 2017’, a anunţat Guy Verhofstadt, deputat în Parlamentul European, într-un mesaj postat pe Facebook.

Venezuela se află într-o criză economică şi politică profundă, după tentativa preşedintelui Nicolas Maduro de a-şi consolida puterea şi de a reduce autoritatea Adunării Naţionale controlate de opoziţie creând o adunare rivală pentru a rescrie constituţia.

Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a afirmat că premiul nu este numai o recunoaştere a ‘luptei curajoase’ a opoziţiei democratice din Venezuela. El a spus că parlamentul doreşte de asemenea să ‘aducă un tribut poporului venezuelean: tuturor celor care au fost închişi pe nedrept pentru că şi-au exprimat opinia, celor care se luptă să supravieţuiască zilnic din cauza unui regim brutal, pentru acele familii aflate în doliu pentru că i-au pierdut pe cei dragi în lunile de proteste neîntrerupte pentru libertate’.

Tajani a adăugat că premiul reafirmă ‘sprijinul neclintit pentru alegerea democratică a Adunarea Naţională din Venezuela aleasă în mod democratic’.

Premiul anual Saharov pentru libertatea de gândire a fost creat în 1988 de către Parlamentul European. Potrivit site-ului parlamentului, premiul este acordat ‘acelora care şi-au adus o contribuţie excepţională la lupta pentru drepturile omului în lume, atrăgând atenţia asupra încălcării drepturilor omului precum şi susţinându-i pe laureaţi şi cauza lor’.

Printre laureaţii anteriori se află supravieţuitori ai sclaviei sexuale practicate de către Statul Islamic şi bloggerul saudit Raif Badawi. Prima persoană căreia i s-a atribuit Premiul Saharov a fost Nelson Mandela, în 1988.

Premiul constă într-o diplomă şi suma de 50.000 euro, care vor fi acordate în cursul unei ceremonii la Strasbourg, pe 13 decembrie.

Tags: Antonio TajaniGuy VerhofstadtNelson MandelaNicolas Maduroopozitiei din VenezuelaParlamentul EuropeanPremiul SaharovRaif BadawiStatul Islamic
Categorii: DiasporaSocial