Premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului pe 2022, acordat opozantului rus încarcerat Vladimir Kara-Murza

Publicat:

Premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului pe 2022 al Consiliul Europei i-a fost acordat luni, la Strasbourg, opozantului rus încarcerat Vladimir Kara-Murza, inculpat recent pentru “înaltă trădare” de justiţia rusă, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Îţi trebuie un curaj incredibil în Rusia de astăzi să te opui puterii. Vladimir Kara-Murza dă dovadă de un astfel de curaj din celula sa de închisoare”, a declarat preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, olandezul Tiny Kox, anunţând acest premiu care recompensează acţiunile excepţionale ale societăţii civile în apărea drepturilor omului.


Citește și : Airbus şi Air France compar în justiţie în legătură cu tragedia cursei Rio-Paris din 2009

Deja închis pentru că a criticat războiul din Ucraina declanşat de Rusia, acest fost jurnalist, apropiat al opozantului Boris Nemţov asasinat în 2015, a fost inculpat joi pentru “înaltă trădare”, o faptă pasibilă cu 20 de ani de detenţie sau chiar mai mult.

“Odată cu invazia sa brutală din Ucraina, Putin a lansat şi un alt război: un război împotriva adevărului în ţara noastră”, a reacţionat opozantul închis, într-un text citit în plenul Consiliului Europei la Strasbourg de soţia sa, Evghenia Kara-Murza. Această recompensă a fost dedicată celor care “nu pot tăcea în faţa acestei atrocităţi, chiar cu preţul libertăţii lor personale”.

Săptămâna trecută, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), instanţa judiciară a Consiliului Europei, a condamnat de asemenea Moscova pentru că a anulat candidatura lui Vladimir Kara-Murza la alegerile din Rusia pe motiv că el are dublă naţionalitate, rusă şi britanică.

Juriul Premiului Vaclav-Havel, format din personalităţi recunoscute în domeniul drepturilor omului şi prezidat de Tiny Kox, a desemnat alţi doi finalişti pentru această ediţie 2022: Coaliţia Curcubeu, un grup de organizaţii de apărare a drepturilor LGBTQIA+ în Ungaria, şi un grup de organizaţii ucrainene, Coaliţia Ucraina 5 AM, care documentează în special presupusele crime împotriva umanităţii comise în Ucraina.

Anul trecut, Premiul Vaclav Havel a ajuns la opozanta belarusă Maria Kolesnikova, mare figură a mişcării de contestare din vara lui 2020.

Citește și : Antonio Guterres cere desfăşurarea unei forţe armate internaţionale în Haiti

Este prima ediţie a premiului care are loc după expulzarea Rusiei din Consiliul Europei, decisă după declanşarea războiului din Ucraina.

Creat în 2013 şi cu o valoare de 60.000 de euro, Premiul Vaclav Havel i-a fost decernat în 2019 intelectualului uigur închis Ilham Tohti, alături de o iniţiativă a tinerilor în favoarea reconcilierii în Balcani, iar în 2020, activistei feministe saudite Loujain al-Hathloul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.