Presa independentă din Ungaria vrea ACCES în spitale şi în centrele de vaccinare

Publicat:

Zeci de mass-media independente ungare au dat publicităţii miercuri o scrisoare deschisă adresată guvernului condus de premierul Viktor Orban în care cer să se pună capăt restricţiilor asupra relatărilor despre sistemul de sănătate în timpul pandemiei de COVID-19, informează Reuters, potrivit agerpres.

Guvernul ungar a permis accesul în spitale şi în centrele de vaccinare doar pentru mass-media de stat, însă a dezminţit că a restricţionat în vreun fel relatările.


Citeşte şi: Merkel şi Macron l-au băgat ‘în şedinţă’ pe Putin – Black News

Însă mass-media independente susţin că li s-a interzis să discute cu medici. “Doctorilor şi asistentelor medicale nu le este permis să vorbească în public, în timp ce jurnaliştilor nu le este permisă intrarea în spitale, prin urmare nu putem evalua ce se întâmplă acolo”, se subliniază în scrisoarea publicată de 28 de ziare, site-uri web şi alte mass-media independente.

În ultimele săptămâni, Ungaria a înregistrat cea mai mare rată de decese din lume la numărul de locuitori, iar pandemia afectează puternic sistemul de sănătate excedat, în pofida campaniei prin care a fost vaccinată o cincime din populaţie, una dintre cele mai mari procente din Europa.

Jurnaliştii i-au cerut lui Orban să-i lase să lucreze din incintele spitalelor şi centrelor de vaccinare, să le permită lucrătorilor din sistemul medical să discute cu jurnaliştii şi să înlocuiască briefingurile zilnice limitate cu informaţii în timp real.

“Cel puţin există un mesaj moral pe care vrem să-l transmitem”, a declarat Tamas Onody-Gomperz, care scrie pentru publicaţia de stânga jelen.hu. “Guvernul a impus cenzura în cea mai importantă problemă publică vreme de un an. Este scandalos”, a subliniat el.

Citeşte şi: NATO interceptează tot mai multe avioane ruseşti: Nivel NEOBIŞNUIT al activităţii aeriene în Marea Neagră! – Black News

Consiliul Europei a avertizat marţi că jurnaliştii din Ungaria se confruntă cu tot mai multe probleme în a relata despre pandemie. Guvernul ungar a infirmat aceste declaraţii, pe care le-a descris ca fiind “bazate pe supoziţii şi afirmaţii nedovedite”.

Activişti şi organizaţii internaţionale au acuzat guvernul lui Viktor Orban de adoptarea unor măsuri severe împotriva libertăţii mass-media de când a preluat puterea, în 2010. Guvernul şi partidul Fidesz aflat la putere au negat că se amestecă în treburile presei ungare, pe care o declară ca fiind liberă, notează Reuters. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.