Presa internațională dezvăluie abuzurile din închisorile chineze

Publicat:

Documente clasificate ale guvernului chinez făcute publice de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ) descriu practicile represive utilizate în taberele de detenţie din regiunea Xinjiang, cu populaţie majoritar musulmană (nord-vestul Chinei), relatează luni Reuters, potrivit agerpres.

ICIJ susţine că a obţinut o listă din 2017 ce conţine o serie de principii ‘care servesc efectiv drept manual pentru funcţionarea taberelor de detenţie’, cu instrucţiuni privind împiedicarea evadărilor, menţinerea secretă a existenţei taberelor, îndoctrinarea deţinuţilor şi ‘când să se permită deţinuţilor să-şi vadă rudele sau să folosească toaleta’.


Citește și: Șeful Pentagonului îl dă afară ce comandantul Marinei americane

Experţi ONU şi activişti internaţionali pentru drepturile omului afirmă că cel puţin un milion de uiguri şi membri ai altor grupuri minoritare se află în detenţie în Xinjiang.

Publicarea acestor documente de ICIJ urmează unui articol apărut în 16 noiembrie în cotidianul The New York Times conform căruia preşedintele chinez Xi Jinping a ordonat încă din 2014 o luptă ‘fără nicio milă’ împotriva ‘terorismului şi separatismului’ în regiunea Xinjiang.

Potrivit unor ONG-uri de apărare a drepturilor omului, peste un milion de musulmani, în principal de etnie uigură, se află în detenţie în această vastă regiune din nord-vestul Chinei, în urma unei campanii de reprimare întreprinse în ultimii ani contra terorismului şi islamismului.

Citește și: Netanyahu acuză Iranul că pregătește atacuri împotriva Israelului

Cele peste 400 de pagini de documente publicate în urmă cu zece zile de cotidianul american oferă o imagine foarte rară asupra mecanismelor puse în funcţiune în Xinjiang, ca reacţie la atentate atribuite de Beijing unor separatişti uiguri.

Aceste scurgeri de informaţii în presă survin pe fondul amplificării criticilor la adresa Beijingului pentru nerespectarea drepturilor omului în Xinjiang. SUA şi alte peste 30 de ţări condamnă ceea ce au numit o ‘campanie oribilă de reprimare’.

Autorităţile chineze au respins acuzaţiile privind tratamentele la care sunt supuşi uigurii şi alte etnii în Xinjiang, afirmând că Beijingul doar oferă instruire profesională în vederea eradicării separatismului şi a extremismului islamist.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ciupercile magice acţionează prin ‘dizolvarea’ temporală a reţelei neuronale responsabile de sentimentul de sine

Ciupercile magice acţionează prin 'dizolvarea' temporală a reţelei neuronale responsabile de sentimentul de sine Psilocibina, compusul chimic care face ca unele ciuperci să fie numite...

Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur

Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur Mercur ar putea avea un strat gros, format din...

Microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor (studiu)

Microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor (studiu) Omniprezente în mediu, microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor, ajungând în număr mare în fileurile pe care le...

Poliţia din Germania a reţinut un bărbat suspectat de hărţuirea lui Taylor Swift

Poliţia din Germania a reţinut un bărbat suspectat de hărţuirea lui Taylor Swift Poliţia germană a reţinut un american suspectat de hărţuirea lui Taylor Swift...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.