Presa română, despre alegeri: Chișinăul cu fața spre Rusia sau un Chișinău proeuropean?

Publicat:

Locuitorii Chișinăului sunt chemați la urne, pe 5 noiembrie, să-și aleagă primarul general. Și acest scrutin trebuie să răspundă la aceeași întrebare din ultimii 30 de ani: Chișinăul cu fața spre Rusia sau un Chișinău proeuropean?

Cel mai bine clasați în sondaje sunt Ion Ceban, primarul în funcție, și Lilian Carp, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), mișcarea prooccidentală care a propulsat-o pe Maia Sandu la președinția R. Moldova.


Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

Primarul Ceban este un fost comunist, fost socialist, fondator recent al Mișcării Alternativa Națională (MAN), Partidul-Primărie. Numit așa pentru că cei mai importanți membri, candidați ai MAN, sunt subordonați de-ai lui Ceban din Primărie. Celălalt competitor cu șanse este Lilian Carp, actual deputat PAS, care vede viitorul Chișinăului și al R. Moldova alături de Uniunea Europeană.

Lupta este aspră între Ion Ceban, care declară că, pe perioada mandatului său, bugetul municipiului a fost dublat. În același timp, Lilian Carp spune că „Ceban mătură gropile, iar orașul se îneacă în ambuteiaje”.

Miza, Chișinăul, înseamnă acum o populație de 600.000 de locuitori cu un buget de aproximativ 350 de milioane de euro.

Funcționarii din Primărie au devenit membri în partidul lui Ceban

În vârstă de 43 de ani, Ion Ceban a câștigat Primăria Chișinău în 2019. A spus atunci că va face administrație și deloc politică.

„Primăria nu este un loc pentru politică, ci doar pentru implementarea de politici”, a spus Ceban într-o intervenție publică în 2019.

În timpul scurs, Ceban a părăsit Partidul Socialiștilor și și-a înființat propria organizație: Mișcarea Alternativa Națională. Cei mai importanți lideri ai acestei formațiuni sunt viceprimari actuali sau funcționari ai Primăriei Chișinău care au fost nominalizați drept candidați pe listele MAN pentru Consiliul Municipal.

„Nu și-a respectat promisiunea și a făcut politică. Ceban are nevoie de Primărie ca să candideze la prezidențiale. Vrea să folosească Primăria ca trambulină”, a declarat Lilian Carp, contracandidatul PAS.

În 2014 lupta împotriva Uniunii Europene

Acum câteva zile, PAS Chișinău a lansat pe Facebook un film de cinci minute în care a arătat răsucirile ideologice ale lui Ceban. Fost comunist, fost socialist, Ceban a fost genul care a părăsit corabia când a simțit că ia apă. Anul trecut și-a făcut propriul partid, MAN. Similar, Ceban a semnat în 2014 un proiect de lege al socialiștilor cu scopul de a denunța Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Acum, același Ceban se pretinde proeuropean.

Un alt subiect pe care și-a schimbat optica: limba. Într-un interviu televizat de acum câțiva ani, Ceban a spus că vorbește limba „moldovenească”, pentru ca ulterior să afirme că, de fapt, limba e română. A evitat mult timp să condamne războiul din Ucraina, pentru ca, în final, să admită într-o dezbatere, nervos, că Rusia este agresorul.

Concluzia lui Lilian Carp e tranșantă și spune că Ion Ceban este proiectul rușilor și că ar fi un Orban al R. Moldova.

„Ceban este proiectul rușilor. El este, practic, același model ca Orban de la Budapesta. Rușii își doresc un Orban la Chișinău. Ca să poată bloca Uniunea Europeană. Trebuie spus că așa cum UE nu dă bani Ungariei, chiar fiind membră, așa nu va da nici Republicii Moldova dacă va avea politică prorusă”, a spus Carp.

Cu ce se laudă Ion Ceban

Disputa pe proiectele pentru Chișinău este ca în orice campanie electorală. Primarul candidat se laudă cu mega-investiții, oponentul critică lipsa de viziune.

„În câteva cifre, bugetul a fost dublat în comparație cu ce am avut acum patru ani în urmă. Investițiile capitale au crescut considerabil, de câteva ori. Avem proiecte foarte mari finanțate din exterior. Spuneam anterior 2,5 miliarde de lei. Peste 500 de milioane de lei investiții atrase în ultimul an”, a spus Ceban, într-un film de promovare electorală.

Avalanșă de promisiuni pe Facebook

„Acum patru ani am început a face curat și am întors Capitala oamenilor. Toate acțiunile pozitive realizate în Chișinău și suburbii, cum ar fi proiectele mari de infrastructură, construcția și reconstrucția de străzi și drumuri, trotuare, subterane reparate și reabilitate, parcuri moderne, grădinițe, școli construite de la zero și extinse, cea mai largă gamă de servicii sociale pentru copii, tinere familii, pensionari și persoane cu nevoi speciale, proiecte sociale și culturale, reprezintă rezultatul muncii tuturor locuitorilor Chișinăului”, a spus Ion Ceban, pe 9 octombrie, în momentul lansării candidaților în CMC.

În cascadă, în ultimele ore, Ceban a anunțat pe Facebook, prin video sau texte scurte:

  • „Sunt 3 artere mari ale municipiului unde avem proiecte de dezvoltare strategică de infrastructură rutieră (Mesager, Industrială, extinderea bulevardului Mircea cel Bătrân)”;
  • „Vom continua Programul de modernizare a iluminatului pe străzi și în cartiere, unde este necesară intervenția pentru a acoperi 100% iluminatul stradal în toate sectoarele Capitalei”;
  • „Vom aproba actele normative și vom găsi soluții pentru organizarea parcărilor cu plată în centrul istoric”;
  • „Vom continua să reabilităm trotuarele din Capitală”;
  • „Una din priorități este reparația curților de bloc pe lângă cele 30% reabilitate anii precedenți”.

Lilian Carp: „Ceban nu face investiții, risipește banii, nu atrage fonduri”

Într-o discuție la Chișinău cu jurnaliștii români, contracandidatul PAS, Lilian Carp, i-a făcut primarului un bilanț ca un duș rece.

Principalele critici aduse de Lilian Carp lui Ion Ceban:

  • Orașul se îneacă în ambuteiaje. Asta e marea problemă pe care o are Chișinăul. La București, eu zic, se merge cu viteză în comparație cu ce e la Chișinău;
  • El a făcut curat. El n-a făcut nimic pe infrastructură. El a pus doar pavaj, a curățat orașul și asta dă percepția de «wow», orașul e altfel;
  • A băgat Întreprinderea Apă-Canal în datorii de peste 326 de milioane de lei (17 milioane de euro – n. r.). Și a crescut o bună parte din datoriile astea din salarii. A angajat mai mulți funcționari care nu au nicio treabă. E primul primar la care toate întreprinderile sunt pe minus;
  • Nu există investiții cu fonduri UE, nici măcar pe preaderare. Chișinăul are potențial mare, dar nu sunt relații corecte cu agenții economici. E și o problemă de colectare a veniturilor. Curtea de Conturi a arătat că Primăria pierde anual două-trei miliarde de lei. Din necolectare, din neînregistrarea bunurilor și că nu se creează condițiile pentru agenții economici;
  • Cea mai mare zonă industrială care aduce cele mai multe venituri nu are o stradă bună. Eu am fost cu mașina de șapte ori, am pus-o pe burtă, am distrus-o. A trebuit să o repar. Agenții economici își duc materia primă, produsul finit. Și pur și simplu blestemă. Sunt foarte multe terenuri pentru dezvoltare industrială. Vine multă lume, se uită, dar nu investește din cauza drumului. Același drum mai oferă și soluția de a ocoli orașul, are rolul de centură. Investiția e de vreo 300 de milioane de lei (15-16 milioane de euro), dar el rezolvă tare multe probleme, va da dezvoltare economică;
  • Curțile de blocuri, 80% sunt sparte. Ceban doar mătură gropile. Pavajul pe care l-a pus e fără proiect, e ca reparație curentă, nu mai știi exact cât s-a cheltuit, cum s-a făcut.

Marea schimbare: regândirea transportului public, degajarea traficului

Dacă va ajunge primar, Lilian Carp spune că în Chișinău trebuie mobilitate și regândirea transportului public. Lucrează cu specialiști din primăriile Cluj și Oradea pentru a găsi soluții tehnice la transportul public din Chișinău.

Una dintre ele: transportul public să fie tarifat ca timp, nu per călătorie. Adică, cum e în Iași, un bilet care să fie valabil două ore, indiferent de câte mijloace de transport sunt folosite.

Angajamentele-cheie pe care Carp le va implementa dacă ajunge primar:

  • 200 de curți reabilitate complet;
  • 100 km de drumuri reconstruite;
  • 500 de blocuri termoizolate;
  • 300 de unități de transport noi achiziționate;
  • un pod nou peste râul Bâc;
  • 1.000 de locuri nou-create în grădinițe și creșe;
  • 5.000 de locuri de muncă în Parcuri Industriale Municipale.

Primarii din România fug de Ion Ceban

O altă temă fierbinte este cea a înfrățirilor între Chișinău și orașe din România.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ceban a anunțat că Chișinăul are peste 100 de parteneriate cu orașele înfrățite sau partenere.

Acesta însă nu a amintit de un episod stânjenitor petrecut anul trecut. Ziarul românesc „Adevărul”, pe 11 aprilie 2022, a scris că semnarea Acordului de înfrăţire dintre municipiul Constanţa şi municipiul Chişinău trebuia să aibă loc pe 12 aprilie 2022. După ce în spaţiul public au apărut voci ce semnalau orientarea prorusă a primarului Ion Ceban, administraţia constănţeană a anulat evenimentul.

Atunci, reacția lui Ceban a fost grosolană.

„Amiralul (Vergil Chițac, primarul Constanței, fost marinar – n.r.) a capitulat sub presiuni și frustrări personale! Este o vorbă la moldoveni: «singur cânt, singur dansez». Așa și în cazul lui. El a anunțat, el a renunțat. De Paște, ouăle se vopsesc dacă ele există, dle amiral!”, a scris Ion Ceban pe Facebook la vremea respectivă.

Astfel, în ultimele luni, Ceban nu a mai fost invitat în România de niciun lider politic ori de vreun primar de oraș.

Mama primarului conducea Primăria

Un alt front deschis: influența Eugeniei Ceban în Primăria condusă de fiul său, primarul Ion Ceban. În mandatul Consiliului Municipal Chișinău 2019-2023 ce se încheie zilele acestea, Eugenia Ceban a fost consilieră, inițial din partea socialiștilor, pe final independentă.

Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

„Maică-sa conducea Primăria. La modul serios. El a marginalizat-o în ultimele luni pentru că începeau problemele. Dar mama lui a condus Primăria. Totul trecea prin mâna mamei lui. Ea mai întâi aviza, punea rezoluția, apoi el semna. Ea a fost cândva, anterior, șefa Direcției Asistență Socială a municipiului Chișinău. Acum nu mai e pe listă, dar asta nu înseamnă că mămuța nu va conduce în continuare, cel puțin domeniul social”, a spus un analist al vieții politice de la Chișinău.

Fiul e primar, mama – șefa Consiliului Local

Anterior, Eugenia Ceban a îndeplinit și alte funcții publice.

„În luna martie 2015, Eugenia Ceban a fost angajată în Parlamentul Republicii Moldova în calitate de asistentă a deputatului socialist Bogdan Țîrdea. La alegerile locale din anul 2015, Eugenia Ceban a fost aleasă consilieră locală, tot pe listele socialiștilor, devenind astfel colegă cu fiul său, Ion Ceban”, scrie presa din R. Moldova.

Sursa citată a mai precizat că Eugenia Ceban are studii în domeniul psihologiei, iar în perioada guvernării comuniste a deținut funcția de șefă a Direcției Asistență Socială din municipiul Chișinău.

„Potrivit presei de la Chișinău, pe când era la șefia Direcției, aceasta păstra portretul lui Voronin la mare cinste în biroul său. Atunci i-a acuzat pe doi funcționari din Primărie că i-au scos portretul din birou.

Tot mama i-a donat și o vilă de 260.000 de euro

Filiația Eugenia – Ion Ceban există și în cazul proprietăților imobiliare. Astfel, Ion Ceban locuiește acum într-o vilă impunătoare din Capitală, într-unul din cele șase apartamente componente. Opoziția PAS i-a evaluat apartamentul în suprafață de 230 de metri pătrați la cinci milioane de lei, echivalentul a 260.000 de euro.

Apartamentul a fost construit și recepționat de Societatea pe Acțiuni Coloana Mecanizată Mobilă în anul 2011. În 2012 a trecut în proprietatea soților Eugenia și Vasile Ceban, părinții primarului de Chișinău. Ulterior, în 2016, părinții i-au donat primarului Ion Ceban această proprietate din sectorul Buiucani.

„Aici locuiesc eu din 2012. O locuință pe care am procurat-o imediat după ce am vândut cu familia locuința pe care o aveam chiar în centrul Capitalei”, a spus Ceban într-un film publicat online în ianuarie 2022, ca răspuns la acuzațiile PAS.

La aceeași adresă figurează și firma TIVI KIDS, fondator și administrator Tatiana Ceban, soția lui Ion Ceban, dar e și sediul Partidului MAN condus de Ceban.

Și mama locuiește tot într-o casă nouă

„În timp ce se află în două funcții publice, cea de ales local, dar și de funcționară în Legislativ, Eugenia Ceban s-a mutat în casă nouă. Imobilul este situat în comuna Tohatin, municipiul Chișinău, la o margine de sat. Casa cu suprafața de circa 190 de metri pătrați este împrejmuită de un gard înalt de piatră. Edificiul este unul modern”, se arată într-o investigație jurnalistică din 2017.

Carp: „Chișinău ar putea fi un hub economic european”

Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la Primăria Chișinău, Lilian Carp, în vârstă de 45 de ani, este acum deputat din partea aceleiași formațiuni politice. Are studii la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a fost profesor.

„Birocrația, corupția și favoritismul țin mediul de afaceri pe loc, iar economia din Chișinău stagnează din lipsa perspectivelor de dezvoltare. Ne dorim ca orașul să devină un hub european de dezvoltare economică, cu oportunități și noi locuri de muncă”, le-a transmis Carp locuitorilor din Chișinău.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Serviciul Vamal implementează un nou sistem computerizat de tranzit

Serviciul Vamal implementează un nou sistem computerizat de tranzit Serviciul Vamal a anunțat că au avut loc primele două operațiuni de tranzit în cadrul Noului...

Fundașul Hector Crecesco a semnat cu Feyenoord Rotterdam

Fundașul Hector Crecesco a semnat cu Feyenoord Rotterdam Un moldovean va juca în una dintre cele mai bune academii de fotbal olandeze. Este vorba de...

Încă doi preoți au părăsit Mitropolia Moldovei

Încă doi preoți au părăsit Mitropolia Moldovei Doi preoți au fost opriți din a oficia slujbe religioase, începând cu data de 5 iulie curent, anunță...

‘Ruda implicată în accident’ – Sute de mii de lei, obținute de escroci în doar o seară

'Ruda implicată în accident' - Sute de mii de lei, obținute de escroci în doar o seară Poliția Republicii Moldova anunță că aseară escrocii au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.