Presa rusă, manipulare și dezinformare cu exporturile moldoveneşti în CSI

Publicat:

Presa rusă, manipulare și dezinformare cu exporturile moldoveneşti în CSI

Presa rusă continuă să manipuleze pentru a exagera importanța economică a CSI pentru R. Moldova, în contextul în care autoritățile de la Chișinău denunță tot mai multe acorduri pe linia Comunității Statelor Independente.

Astfel, RIA Novosti a publicat sâmbătă un material cu titlul pompos: Exporturile din R. Moldova în CSI a crescut cu 13,2 procente, transmite Deschide.md.


„În ianuarie-iulie 2023 în țările CSI au fost exportate mărfuri în valoare de 585,3 milioane de dolari SUA (cu 68,1 milioane de dolari SUA sau 13,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2022), sau 24,9% din volumul total de exporturi” citează RIA Novosti Biroul Național de Statistică.

Citeşte şi: ‘Miorița’ în războiul hibrid al Rusiei împotriva românilor – Stiripesurse.md

Doar în ultima propoziție, presa afiliată Kremlinului recunoaște că această creștere se datorează, în general, majorării volumului de exporturi în Ucraina (a părăsit formal CSI în 2018, însă rămâne membră a sute de acorduri încheiate în cadrul organizației). Astfel, din creșterea de 68,1 milioane de dolari SUA a exporturilor în CSI în perioada ianuarie-iulie, 66,9 milioane sunt ale Ucrainei, volumul exporturilor în țara vecină majorându-se cu 20,3% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, în ianuarie-iulie 2023, 32,4% din mărfurile moldovenești s-au dus în România (în creștere față de întregul an trecut, când ponderea României a fost de 28,6% din exporturi), 16,9% în Ucraina (în creștere accentuată – cu 4,4 puncte procentuale față de ianuarie-iulie 2022), Italia (7,0%), Germania (5,3%).

Pe de altă parte, în Rusia, în primele șapte luni ale anului s-au dus doar 3,9% din mărfurile moldovenești, pe când în 2022 procentajul era de 4,4%.

Presa rusă, manipulare și dezinformare cu exporturile moldoveneşti în CSI

De asemenea, RIA Novosti accentuează că exporturile moldovenești în Uniunea Europeană au scăzut în ianuarie-iulie 2023 cu 8% față de aceeași perioadă a anului precedent. ”Jurnaliștii” ruși omit însă faptul că ponderea exporturilor în UE, de fapt, a crescut până la 62,3% din total, în comparație cu 58,6% în întregul an 2022.

Importanța economică a Comunității Statelor Independente este exagerată constant atât de Moscova, cât și de politicienii ”utili” de la Chișinău.

Anterior, purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că un sfert din volumul comercial al R. Moldova este cu țările CSI, așa că decizia Chișinăului de a părăsi Comunitatea nu corespunde intereselor cetățenilor. Ea a omis, însă, faptul că această cifră scade până la aproximativ 8% dacă scoatem din ecuație comerțul cu Ucraina, împotriva căreia Rusia a pornit un război de invazie.

Iar fostul președinte Igor Dodon, care în perioada aflării sale în fruntea R. Moldova și-a făcut ”viză de reședință” în anticamera lui Putin, declara într-o emisiune televizată că anularea acordurilor cu CSI va reprezenta o lovitură fatală pentru economie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting

Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în procesul de...

O femeie, medic stomatolog, din R. Moldova, ucisă cu bestialitate în propriul său cabinet stomatologic din Brăila

O femeie, medic stomatolog, din R. Moldova, ucisă cu bestialitate în propriul său cabinet stomatologic din Brăila Momente de groază, aseară, în Brăila. Un medic...

Radu Marian: Actualul guvern a construit de trei ori mai multe drumuri

Radu Marian: Actualul guvern a construit de trei ori mai multe drumuri Radu Marian, deputat PAS, a scris că actualul guvern a construit de trei...

O companie farmaceutică germană intenționează să intre pe piața farmaceutică din Moldova

O companie farmaceutică germană intenționează să intre pe piața farmaceutică din Moldova Un grup farmaceutic german, cunoscut pentru portofoliul său impresionant în oncologie, hematologie, urologie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.