X

Presa rusă, manipulare și dezinformare cu exporturile moldoveneşti în CSI

Presa rusă, manipulare și dezinformare cu exporturile moldoveneşti în CSI

Presa rusă continuă să manipuleze pentru a exagera importanța economică a CSI pentru R. Moldova, în contextul în care autoritățile de la Chișinău denunță tot mai multe acorduri pe linia Comunității Statelor Independente.

Astfel, RIA Novosti a publicat sâmbătă un material cu titlul pompos: Exporturile din R. Moldova în CSI a crescut cu 13,2 procente, transmite Deschide.md.

„În ianuarie-iulie 2023 în țările CSI au fost exportate mărfuri în valoare de 585,3 milioane de dolari SUA (cu 68,1 milioane de dolari SUA sau 13,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2022), sau 24,9% din volumul total de exporturi” citează RIA Novosti Biroul Național de Statistică.

Citeşte şi: ‘Miorița’ în războiul hibrid al Rusiei împotriva românilor – Stiripesurse.md

Doar în ultima propoziție, presa afiliată Kremlinului recunoaște că această creștere se datorează, în general, majorării volumului de exporturi în Ucraina (a părăsit formal CSI în 2018, însă rămâne membră a sute de acorduri încheiate în cadrul organizației). Astfel, din creșterea de 68,1 milioane de dolari SUA a exporturilor în CSI în perioada ianuarie-iulie, 66,9 milioane sunt ale Ucrainei, volumul exporturilor în țara vecină majorându-se cu 20,3% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, în ianuarie-iulie 2023, 32,4% din mărfurile moldovenești s-au dus în România (în creștere față de întregul an trecut, când ponderea României a fost de 28,6% din exporturi), 16,9% în Ucraina (în creștere accentuată – cu 4,4 puncte procentuale față de ianuarie-iulie 2022), Italia (7,0%), Germania (5,3%).

Pe de altă parte, în Rusia, în primele șapte luni ale anului s-au dus doar 3,9% din mărfurile moldovenești, pe când în 2022 procentajul era de 4,4%.

Presa rusă, manipulare și dezinformare cu exporturile moldoveneşti în CSI

De asemenea, RIA Novosti accentuează că exporturile moldovenești în Uniunea Europeană au scăzut în ianuarie-iulie 2023 cu 8% față de aceeași perioadă a anului precedent. ”Jurnaliștii” ruși omit însă faptul că ponderea exporturilor în UE, de fapt, a crescut până la 62,3% din total, în comparație cu 58,6% în întregul an 2022.

Importanța economică a Comunității Statelor Independente este exagerată constant atât de Moscova, cât și de politicienii ”utili” de la Chișinău.

Anterior, purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că un sfert din volumul comercial al R. Moldova este cu țările CSI, așa că decizia Chișinăului de a părăsi Comunitatea nu corespunde intereselor cetățenilor. Ea a omis, însă, faptul că această cifră scade până la aproximativ 8% dacă scoatem din ecuație comerțul cu Ucraina, împotriva căreia Rusia a pornit un război de invazie.

Iar fostul președinte Igor Dodon, care în perioada aflării sale în fruntea R. Moldova și-a făcut ”viză de reședință” în anticamera lui Putin, declara într-o emisiune televizată că anularea acordurilor cu CSI va reprezenta o lovitură fatală pentru economie.

Tags: chisinauComunitatea Statelor Independente (CSI)exportigor dodonMaria ZaharovaMoldovamoscovaR. MoldovarusiaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Știrile zilei