X

Presa şi partidele din Turcia sprijină operaţiunea ‘Izvorul Păcii’, într-un climat de cenzură

Majoritatea partidelor parlamentare şi mediile de comunicare din Turcia şi-au arătat sprijinul pentru acţiunea lansată de armata turcă în Siria, într-un climat de cenzură în care zeci de persoane, inclusiv cinci deputaţi din opoziţie, sunt investigate pentru criticarea operaţiunii, scrie EFE, potrivit agerpres.

Operaţiunea, denumită “Izvorul Păcii”, are ca obiectiv oficial alungarea de la frontiera turcă a miliţiilor kurdo-siriene pe care Ankara le califică drept teroriste.

Citește și : Trump califică drept ‘patetică’ declarația lui Biden privind destituirea președintelui SUA

“Pentru patrie”, “Marea operaţiune pentru pace” şi “Naţiunea turcă este cu voi” sunt câteva dintre titlurile de pe prima pagină a ziarelor cu cea mai mare difuzare, într-un entuziasm patriotic ce se înregistrează de asemenea în majoritatea mesajelor de pe reţelele sociale.

În realitate, autorităţile au anunţat că investighează 78 de persoane pentru că au uzat de “propagandă” şi de “minciuni” pentru a critica operaţiunea în comentarii pe reţelele de socializare.

Parchetul a demarat o investigaţie contra liderului şi a cinci deputaţi ai HDP, partid de stânga şi pro-kurd din Turcia, pe care îi acuză de sprijinire a unei organizaţii teroriste prin definirea ca “invazie” a operaţiunii militare.

HDP este singurul partid parlamentar care a criticat fără rezerve atacul contra YPG, miliţiile kurdo-siriene sprijinite de Statele Unite până în prezent în lupta lor contra grupării jihadiste Stat Islamic, dar pe care Ankara le consideră teroriste din cauza legăturilor cu PKK, gherilă kurdă care operează în Turcia.

CHP, principalul partid de opoziţie, a susţinut în general operaţiunea, dar şi-a exprimat îngrijorarea pentru consecinţele pe care le va avea pe termen mediu şi lung.

“Ne rugăm pentru ca eroicii noştri soldaţi să se întoarcă acasă sănătoşi şi nevătămaţi după încheierea cu succes a operaţiunii ‘Izvorul Păcii'”, a declarat miercuri preşedintele partidului, Kemal Kilicdaroglu.

Mai sceptic s-a arătat Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului, în ascensiune în partid, care nu a ezitat să sprijine soldaţii şi necesitatea ca Turcia “să se simtă sigură”, dar şi-a exprimat temerile ca ţara să nu fie “târâtă în haos”.

“Societatea nu este pe deplin informată. Există multe incertitudini. Nu sunt un expert şi nu am multe informaţii, dar sunt îngrijorat”, a declarat joi Imamoglu ziarului Hurriyet.

Înainte de lansarea operaţiunii militare, conducerea executivă a CHP a denunţat politica guvernului în Siria, însă nu se aşteaptă ca acest organism, care se întruneşte din nou joi, să se opună deschis operaţiunii, deşi pot exista anumite critici.

Citește și : Erdogan ameninţă UE: ‘Vom deschide porţile şi vom trimite 3,6 milioane de refugiaţi’

Ziarul BirGun a informat că şeful ediţiei sale online, Hakan Demir, a fost arestat joi la domiciliul său “se presupune pentru un material informativ apărut pe internet” privind operaţiunea militară, în care se evidenţia poziţia HDP.

În ciuda sprijinului generalizat exprimat în presă şi pe reţelele sociale, au existat de asemenea unele voci critice în interviuri cu cetăţenii pe stradă sau precum cea a renumitului economist Mustafa Sonmez, care pe Twitter a lansat un “nu războiului”, încheie EFE.

Tags: ankaraarmatacenzurăIzvorul Păciisiriaturcia
Categorii: Sinteze