X

Presa siriană RETRACTEAZĂ informaţiile privind tirul de rachete în Homs

Mass-media de stat siriene au retractat marţi, evocând o ‘falsă alertă’, anunţul făcut în noaptea de luni spre marţi, conform căruia apărarea aeriană siriană a doborât rachete deasupra provinciei Homs din centrul Siriei, informează AFP, potrivit agerpres.

‘O falsă alertă privind încălcarea spaţiului aerian în timpul nopţii a dus la pornirea sirenelor sistemului de apărare aeriană’, recunoaşte agenţia de stat Sana, citând o sursă militară. ‘Nu a existat vreun atac extern asupra Siriei’, precizează ea.

Vezi şi: Armata siriană a doborât mai multe rachete ce au vizat provincia Homs – VIDEO

Televiziunea de stat a Siriei informase că apărarea antiaeriană siriană a doborât rachete ce au vizat baza aeriană Shayrat din provincia Homs luni noaptea târziu, prezentând imagini ale unei rachete lovite în aer deasupra bazei aeriene.

Contactat de Reuters, Pentagonul a arătat că “nu există o activitate militară americană în acea zonă la acest moment”.

Baza aeriană Shayrat a fost vizată anul trecut de atacul american cu rachete de croazieră, efectuat ca răspuns la un atac chimic ce a provocat moartea a cel puţin 70 de oameni, inclusiv copii, în oraşul Khan Shaykhun deţinut de rebeli.

Această ‘falsă alertă’ intervine într-un context tensionat, la trei zile după loviturile aeriene ale SUA, Franţei şi Marii Britanii împotriva siturilor militare ale regimului lui Bashar al-Assad, întreprinse ca răspuns la un presupus atac chimic care a lovit în 7 aprilie oraşul Douma, din provincia Ghouta de Est.

Citeşte şi: Donald Trump mai pierde un om-cheie la Casa Albă

Acest presupus atac chimic de la Douma continuă să provoace agitaţie pe scena internaţională. Experţi ai Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care şi-au început ancheta duminică, prin convorbiri la Damasc, aşteptau încă permisiunea de a accede în Douma pentru a desfăşura investigaţii la faţa locului cu privire la acest presupus atac cu gaz.

Rusia a afirmat luni că intrarea lor a fost amânată din cauza unor ‘probleme de securitate’, în mod concret în scopul deminării unor drumuri. Ulterior, ea a asigurat că sosirea experţilor OIAC este prevăzută pentru miercuri.

Tags: atac chimicBaza aeriană ShayratDouma (Ghouta Orientală)HomsKhan Shaykhunrachetesiria
Categorii: Știrile zilei