Presa slovenă acuză guvernul de acţiuni nedemocratice sub pretextul combaterii coronavirusului

Publicat:

Noul guvern sloven al conservatorului Janez Jansa profită de măsurile de combatere a coronavirusului pentru a submina democraţia şi libertatea presei, urmând exemplul premierului ungar Viktor Orban, reclamă mai multe ONG-uri şi asociaţii ale jurnaliştilor, relatează marţi agenţia EFE, potrivit agerpres.

Potrivit Asociaţiei Jurnaliştilor Sloveni (DNS), mai mulţi ziarişti au fost ţinta unor ameninţări şi atacuri defăimătoare din partea premierului şi mass-media apropiate de formaţiunea sa Partidul Democrat Sloven şi ”finanţate abundent cu bani ai unor companii ungare”.


Citește și : Guvernul Thailandei a emis un avertisment împotriva glumelor de 1 Aprilie despre coronavirus

Premierul Janez Jansa, care a mai condus guvernul sloven între anii 2004 şi 2008 şi apoi în 2012 – 2013, a fost încarcerat pentru corupţie în 2014-2015. El face parte din Partidul Popular European (PPE) şi a revenit la putere pe 13 martie în urma unui acord de coaliţie încheiat în urma demisiei precedentului executiv de centru-stânga. Janez Jansa împărtăşeşte acelaşi discurs naţionalist şi antimigraţie al lui Viktor Orban, dar situaţia sa la putere este mult mai precară decât a acestuia din urmă, coaliţia care-i asigura 48 din cele 90 de mandate parlamentare fiind fragilă.

Ziariştii sloveni se mai plâng, printre altele, că la intervenţiile publice ale responsabililor presa nu mai are dreptul să pună întrebări, motivul invocat de executiv fiind ”pericolul infectării” cu coronavirus.

Citește și : Grecia confirmă primul caz de coronavirus printre refugiaţi

”Agenţia de presă slovenă STA şi radioteleviziunea publică RTVSlo au fost de asemenea ţinta atacurilor din partea actualului prim-ministru”, afirmă Spela Stare, secretar general al DNS.

Institutul Internaţional de Presă (IPI) s-a declarat ”profund preocupat de ceea ce pare a fi un mediu tot mai toxic pentru ziariştii din Slovenia”, spune directorul acestei organizaţii pentru Europa, Oliver Money-Kyrle. ”În faţa actualei urgenţe sanitare, este crucial ca jurnaliştii să poată lucra fără teamă pentru a garanta publicului un flux de informaţii liber”, subliniază acesta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.