X

Presat de ONU, Kuweitul alocă 20 de milioane de dolari pentru Yemen

Kuweitul a anunţat joi la ONU o contribuţie de 20 de milioane de dolari ca ajutorul umanitar pentru Yemen, la două zile după ce Naţiunile Unite i-au cerut în mod ferm să îşi onoreze angajamentele, transmite AFP citând surse diplomatice, potrivit agerpres.

Anunţul a fost făcut în timpul unei videoconferinţe cu uşile închise de către ministrul kuweitian de externe Ahmad Nasser al-Mohammad Al-Sabah.

Citeşte şi: Preşedintele kosovar îl decorează pe Trump

Reuniunea a fost organizată în comun de Germania, Kuweit, Suedia şi Marea Britanie, cu participarea celorlalte patru ţări membre ale Consiliului de Securitate (SUA, Rusia, China, Franţa) şi a Uniunii Europene.

Conform diplomaţilor, şi alte ţări au anunţat angajamente financiare, fără a se preciza sumele.

Marţi, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare Mark Lowcock a avertizat asupra “spectrului foametei” din Yemen în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate. “Mai mulţi donatori, inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit, care şi-au asumat o responsabilitate specială în ultimii ani, nu au contribuit până acum, în acest an, cu nimic la ONU” pentru planul său umanitar, a criticat Mark Lowcock.

“Este deosebit de condamnabil să promiţi bani, ceea ce le oferă oamenilor speranţa că ajutorul este pe drum, şi apoi să înşeli aceste speranţe pur şi simplu nerespectând promisiunea”, a insistat Lowcock. “Să continui să blochezi banii pentru răspunsul umanitar reprezintă o condamnare la moarte pentru multe familii”, a insistat secretarul general adjunct al ONU.

Citeşte şi: Trump vrea o comisie pentru promovarea ‘educaţiei patriotice’

De peste cinci ani, în războiul din Yemen se confruntă rebelii houthi, susţinuţi de Iran, cu forţele loiale guvernului recunoscut de comunitatea internaţională şi susţinut de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită. Conflictul s-a soldat cu zeci de mii de morţi, majoritatea civili, potrivit datelor furnizate de mai multe ONG-uri.

Aproximativ 24 de milioane de yemeniţi, mai mult de două treimi din populaţie, au nevoie de asistenţă umanitară, potrivit ONU. 

Tags: Ahmad Nasser al-Mohammad Al-SabahArabia sauditaKuweitMark LowcockONUYemen
Categorii: Sinteze