Preşedinta Georgiei critică guvernul pentru distanţarea de Europa şi apropierea de Rusia

Publicat:

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a criticat vineri guvernul pentru distanţarea de Europa şi politica sa de concesii faţă de Rusia, într-un discurs susţinut în Piaţa Libertăţii din Tbilisi cu ocazia celei de-a 32-a aniversări a independenţei, transmite EFE, potrivit agerpres.

“Marea speranţă a Georgiei este societatea sa, care îşi manifestă solidaritatea cu Ucraina şi ataşamentul faţă de opţiunea sa europeană, cu toate acestea guvernul nu-şi respectă propriul popor”, a spus Zurabişvili, într-un rechizitoriu direct la adresa premierului Irakli Garibaşvili, care era aşezat la câţiva paşi de ea la tribună.


Citește și : ATAC armat în Japonia: Patru oameni au fost ucişi!

Preşedinta georgiană a denunţat guvernul pentru că duce o politică externă care îndepărtează Georgia de Europa şi duce la izolarea sa.

“Criticăm şi ne certăm cu prietenii noştri, cu partenerii noştri, cu ţările care ne ajută de 30 de ani, care ne-au ajutat să construim statul. Pe de altă parte, pe cei care ocupă 20% din teritoriul nostru, îi primim cu căldură şi avem grijă de ei”, a spus ea, făcând aluzie la ruşi.

Cuvintele preşedintei au fost întâmpinate cu murmure şi cu voci de “ce spune” şi chiar s-a auzit cuvântul “trădătoare” în tribuna oficială, plină de oficiali şi parlamentari ai formaţiunii guvernamentale.

Zurabişvili a criticat reluarea, săptămâna trecută, a zborurilor între Georgia şi Rusia, convenită de guvernele celor două ţări.

Ea a calificat drept “insultătoare” declaraţiile guvernului cu privire la beneficiile economice pe care reluarea zborurilor le va aduce ţării.

“Societatea noastră nu se vinde pentru 200 sau 300 de milioane. Societatea noastră nu va renunţa la Europa şi nici la viitorul copiilor noştri”, a subliniat ea.

Citește și : NATO promite o cooperare mai strânsă în regiunea baltică

Preşedinta a adăugat că aceste concesii nu vor face ca Rusia să returneze Georgiei teritoriile ocupate – Osetia de Sud şi Abhazia – pe care Moscova le recunoaşte ca state independente.

Premierul a luat apoi cuvântul, replicând că guvernul partidului Visul Georgian, aflat la putere din 2012, a înregistrat “realizări impresionante” pe calea integrării europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.