Preşedinta Kosovo cere Serbiei să nu mai destabilizeze ţara

Publicat:

Serbia trebuie să înceteze activităţile de destabilizare a Kosovo pentru a pune capăt violenţelor din nordul ţării, a declarat joi preşedinta kosovară Vjosa Osmani, transmite agerpres.

”Provocarea vine din partea Serbiei, o ţară care încă trebuie să se împace cu trecutul său”, a declarat Osmani pentru Reuters în marja unui summit european în Republica Moldova.


Citeşte şi: GLOBSEC: Bulgarii cred de mult în manipulări și asta îi costă scump – Black News

”Situaţia este tensionată, dar trebuie să ne asigurăm că restabilim statul de drept în Kosovo şi să înţelegem că ameninţarea vine din partea Serbiei care neagă existenţa Kosovo ca stat suveran”.

Osmani a declarat că Serbia susţine în mod activ ”structuri ilegale” în Kosovo pentru a destabiliza ţara din interior.

”Preşedintele Vucic trebuie să înceteze să mai sprijine bandele criminale dacă îşi doreşte cu adevărat pacea”, a spus ea. ”El încă nu a demonstrat acest lucru”.

Vjosa Osmani se află în Republica Moldova pentru a participa la Comunităƒţii Politice Europene (CPE), la care sunt invitaţi să participe aproximativ 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni, inclusiv preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucic.

Tensiunea continuă în nordul Kosovo după ciocnirile de luni în care au fost răniţi 30 de soldaţi NATO şi 50 de manifestanţi sârbi care resping autoritatea primarilor din patru municipalităţi în care sunt majoritari, deşi în restul Kosovo sunt minoritari.

Primarii au fost aleşi în aprilie anul trecut în cadrul unor alegeri boicotate de sârbi şi la care prezenţa la vot abia a depăşit 3%.

Citeşte şi: Centrul-dreapta a câștigat alegerile locale în Italia: Meloni: ‘Un nou rezultat istoric’ – Black News

Kosovo, o fostă provincie sârbă populată de o mare majoritate de albanezi, şi-a proclamat independenţa în 2008, pe care Serbia nu o recunoaşte.

Cele două ţări negociază normalizarea relaţiilor lor pe baza unui nou plan al UE, susţinut de Statele Unite, într-un proces frecvent întrerupt de izbucnirea tensiunilor. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Statele Unite anunţă un nou ajutor militar de 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Statele Unite anunţă un nou ajutor militar de 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat marţi un nou...

Kasparov: R.Moldova, care are alegeri prezidenţiale în octombrie, este o ‘ţintă naturală’ a Rusiei

Kasparov: R.Moldova, care are alegeri prezidenţiale în octombrie, este o 'ţintă naturală' a Rusiei Fostul campion mondial la şah Garry Kasparov, devenit în ultimii ani...

Trei agenți ai FSB, arestați la Odesa. Folosirea perucilor, ca metodă de a scăpa de urmărire

Trei agenți ai FSB, arestați la Odesa. Folosirea perucilor, ca metodă de a scăpa de urmărire Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a transmis că...

Oficialii ruși și aliații lor din Moldova discută la Moscova despre ‘anexarea’ Moldovei de România. Printre aceștia s-au numărat Șor, Țîrdea și Marchel

Oficialii ruși și aliații lor din Moldova discută la Moscova despre 'anexarea' Moldovei de România. Printre aceștia s-au numărat Șor, Țîrdea și Marchel Oficialii ruși...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.