X

Preşedinta laburistă a parlamentului britanic, Lindsay Hoyle, indignată de asaltul asupra Capitoliului

Preşedinta Camerei Comunelor din Marea Britanie, Lindsay Hoyle, i-a transmis joi preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, un mesaj de ”solidaritate” după asaltul susţinătorilor preşedintelui Donald Trump asupra Capitoliului, ea declarându-se ”uşurată” că şefa legislativului american nu a fost rănită, potrivit AFP, scrie agerpres

Fotografia cu un simpatizant al lui Trump tolănit în fotoliul lui Pelosi şi cu un picior urcat mândru pe biroul acesteia a făcut ocolul lumii.

Citește și : Putin așteaptă Crăciunul într-o bisericuță ‘uitată de lume’

”Biroul dumneavoastră devastat într-o asemenea manieră şi ocuparea lui de către unul dintre răzvrătiţi a fost deosebit de scandalos”, a notat şefa Camerei Comunelor într-o scrisoare transmisă preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA.

Exprimându-şi ”solidaritatea faţă de aceste violenţe neprovocate”, Lindsay Hoyle, membră a Partidului Laburist britanic – aflat în opoziţie faţă de guvernul premierului conservator Boris Johnson -, s-a declarat ”atât de uşurată” de faptul că Nancy Pelosi, în vârstă de 80 de ani, nu a fost rănită.

”Sper că niciunul dintre efectele personale ale dumneavoastră nu a fost deteriorat, în special fermecătoarea fotografie pe care mi-aţi arătat-o cu mândrie a discursului lui Churchill la sesiunea Comună a Congresului american în 1941, la care tatăl dumneavoastră a asistat”, a mai remarcat Lindsay Hoyle în scrisoarea către Nancy Pelosi.

După ce vicepreşedintele Mike Pence a anunţat că nu se va opune certificării victoriei preşedintelui ales Joe Biden, contrar a ceea ce îi ceruse preşedintele Donald Trump, care apoi l-a acuzat pe vicepreşedintele său că ”nu a avut curajul să facă ceea ce ar fi trebuit să facă pentru a ne proteja ţara şi Constituţia”, simpatizanţii lui Trump adunaţi la o manifestaţie în faţa Capitoliului au ocupat miercuri clădirea Congresului.

Citește și : Africa de Sud va cumpăra 1,5 milioane de vaccinuri produse în India

O susţinătoare a lui Donald Trump, Ashli Babbitt, care activase în forţele aeriene, a fost împuşcată mortal de poliţie în clădire. Alte trei decese s-au înregistrat în incidentele care s-au încheiat după ce Mike Pence şi secretarul apărării, Christopher Miller, au trimis Garda Naţională să restabilească ordinea şi Trump le-a cerut susţinătorilor săi să plece acasă, într-un mesaj video pe care Facebook şi Twitter i l-au blocat, Twitter suspendându-i în plus şi contul, la fel cum a făcut mai târziu şi Facebook.

Joe Biden a fost validat preşedinte după ce s-a reluat şedinţa Congresului, iar Trump a promis o tranziţie ”ordonată” a puterii pe 20 ianuarie, deşi s-a declarat din nou convins că alegerile prezidenţiale pe care le-a pierdut au fost fraudate.

Tags: Donald TrumpLindsay HoyleNancy PelosiSUA
Categorii: Diaspora