Președinta Maia Sandu: „România continuă să fie cel mai puternic susținător al Republicii Moldova pe plan internațional”

Publicat:

Președinta Maia Sandu: „România continuă să fie cel mai puternic susținător al Republicii Moldova pe plan internațional”

România continuă să fie cel mai puternic susținător al Republicii Moldova pe plan internațional și lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE), în iunie curent, nu ar fi fost posibilă fără sprijinul constant și deplin al României. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu la conferința de presă comună susținută cu președintele României, Klaus Iohannis, informează MOLDPRES.

img24006769


Președinta a subliniat experiența acumulată de România în procesul de integrare europeană, menționând că acum a venit rândul Republicii Moldova să adere la UE, deși țara noastră ar fi putut să se integreze în marea familie europeană cu mulți ani în urmă, în 2007, odată cu România.

„România a reușit să între în valul precedent al extinderii Uniunii Europene, devenind membră a UE în anul 2007. Mi-aș fi dorit să fim încă de atunci împreună în familia europeană. Acum avem o șansă istorică și a venit rândul Moldovei să parcurgă această cale, iar experiența României ne va fi foarte utilă în acest parcurs”, a declarat Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu a ținut să enumere realizările înregistrate în ultimii ani, menționând ajutorul și contribuția României la dezvoltarea comunităților din Republica Moldova.

„În acești ani, Guvernul, cu sprijinul partenerilor internaționali, inclusiv al României, a construit peste 700 de km de drumuri, a investit trei miliarde de lei în modernizarea spitalelor și 500 de milioane de lei în renovarea instituțiilor și a colegiilor.

Am reușit să construim peste 800 de km de rețele de apeduct și, pe lângă apă, vrem să aducem cultura în localitățile noastre. Au fost renovate 80 de case de cultură, muzee și cămine culturale în raioane și a fost lansat voucherul cultural pentru tineri. Dar cel mai important, am reușit să păstrăm pacea în Republica Moldova și am ales să rămânem parte a lumii libere.

Astăzi știm încotro mergem și știm ce avem de făcut. Și, față de acum câțiva ani, pășim pe acest drum cu mai multă fermitate și cu instituții mai puternice, dar și cu prieteni ca România alături”, a declarat Maia Sandu.

img24006769

În numele cetățenilor Republicii Moldova, președinta Maia Sandu a adus mulțumiri șefului statului român  pentru tot sprijinul și asistența oferită. „Ultimii ani, marcați de pandemie, de criza energetică și de război, ne-au pus la încercare. Dar, chiar și în cele mai grele timpuri, România ne-a fost mereu alături. În numele cetățenilor noștri, vă mulțumesc mult, domnule Președinte! Avem, în România și în persoana Președintelui Klaus Iohannis, un partener de nădejde – sunt convinsă că vom dezvolta în continuare acest parteneriat, în beneficiul comun al oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu și șeful statului român Klaus Iohannis au semnat la Chișinău „Declarația comună cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trupa Oasis a lansat o ediţie aniversară a albumului ‘Definitely Maybe’

Trupa Oasis a lansat o ediţie aniversară a albumului 'Definitely Maybe' Trupa Oasis a lansat o ediţie aniversară a albumului său de debut "Definitely Maybe",...

Festivalul de la Veneţia 2024: Nicole Kidman s-a simţit expusă şi vulnerabilă după lansarea dramei erotice ‘Babygirl’

Festivalul de la Veneţia 2024: Nicole Kidman s-a simţit expusă şi vulnerabilă după lansarea dramei erotice 'Babygirl' Actriţa Nicole Kidman a prezentat vineri drama erotică...

Viața fără stres? Descoperă trucul genial care te va ajuta să te relaxezi instant

Viața fără stres? Descoperă trucul genial care te va ajuta să te relaxezi instant Găsirea unui echilibru între muncă și relaxare devine din ce în...

Iohannis salută progresul R.Moldova către UE: Sunteți parte firească din familia europeană

Iohannis salută progresul R.Moldova către UE: Sunteți parte firească din familia europeană „Eforturile pe care le faceți sunt foarte mari, însă beneficiile apartenenței la Uniune...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.