X

Preşedinta Parlamentului bulgar îl acuză pe Rumen Radev că rosteşte doar discursuri “pesimiste” care “denigrează țara

Preşedinta Parlamentului bulgar, Ţveta Karaianceva, l-a acuzat marţi pe preşedintele ţării, Rumen Radev, că rosteşte doar discursuri “pesimiste” care “denigrează Bulgaria”, după ce în ajun şeful statului i-a criticat la rândul său pe şefii executivului şi legislativului, transmite BTA, potrivit agerpres.

“Se pare că deodată trebuie să organizăm alegeri legislative anticipate, deşi acum două luni nu era cazul. Preşedintele vrea probabil să instaleze un guvern interimar care să schimbe decizia parlamentului”, a declarat Karaianceva (partidul GERB, de guvernământ) în marja unui eveniment desfăşurat la Veliko Târnovo. Ea a făcut referire aparent la selectarea americanilor de la Lockheed Martin ca furnizori pentru noile avioane de luptă ale forţelor aeriene bulgare, calificată de preşedintele Radev drept lipsită de transparenţă, explică BTA.

Citește și : Parlamentul britanic se va pronunţa prin vot asupra a până la şapte amendamente la acordul de Brexit

“Domnule preşedinte, sunteţi binevenit în vizită la parlament ca să vedeţi cum funcţionează”, a spus Karaianceva, dând asigurări că parlamentul este cea mai transparentă instituţie din Bulgaria.

“Dacă nu vă mai încape costumul prezidenţial, puteţi să înfiinţaţi un partid, se pare că asta doriţi”, a adăugat şefa legislativului bulgar în direcţia lui Radev, care, a sugerat ea, va putea lua decizii importante dacă face tot posibilul să câştige alegerile parlamentare de peste doi ani şi devine prim-ministru.

Ea a insistat că nu se întrunesc condiţii pentru convocarea de alegeri legislative anticipate, întrucât Bulgaria înregistrează progrese, şomajul este în scădere şi investiţiile în creştere, iar în acelaşi timp nu există motive ca premierul (Boiko Borisov, GERB, conservator) să demisioneze. “Prim-ministrul ascultă vocea poporului, iar în momentul de faţă nu există o astfel de dorinţă (ca premierul să demisioneze) decât în rândurile Partidului Socialist Bulgar (BSP, opoziţia socialistă), care a început campania pentru alegerile pentru Parlamentul European. Şi preşedintele Radev a început o campanie în sprijinul BSP”, a mai apreciat Karaianceva.

Rumen Radev a afirmat luni, într-un bilanţ al primilor săi doi ani de mandat, că anul care a trecut a fost o perioadă de “stabilitate iluzorie, adâncire a abuzurilor faţă de lege şi erodare a realizărilor democratice”, iar preşedinţia a reprezentat de multe ori ultima barieră în faţa unor decizii cu caracter lobbyist şi a unor acţiuni politice iresponsabile.

Citește și : Peste 40 de persoane au murit în urma violenţelor din ultimele zile din Venezuela (ONU)

Între altele, el a criticat licitaţia pentru dotarea forţelor aeriene bulgare cu noi avioane de luptă. “Jurăm credinţă Europei, ne bazăm pe fonduri europene şi vrem să fim primiţi în zona euro, dar i-am exclus pe europeni de la achiziţia unor noi aeronave prin încălcarea procedurilor”, a spus Radev.

“După eşecul unor proiecte energetice majore, modernizarea forţelor armate a întărit impresia că Bulgaria îşi pierde suveranitatea şi este incapabilă să ia decizii strategice pe cont propriu”, a argumentat el.

Şeful statului a mai denunţat faptul că guvernul nu a îmbunătăţit traiul majorităţii bulgarilor şi a subliniat că, pentru ca societatea bulgară să avanseze, trebuie restabilită încrederea oamenilor în stat, făcând apel la procuratură, Ministerul de Interne şi serviciile speciale să “pătrundă în perimetrul atent evitat al puterii” şi să ancheteze “potenţialele dependenţe dintre politicieni, oameni de afaceri care obţin contracte majore şi posibili lideri”.

Întrebat de un ziarist care este poziţia sa actuală în ce priveşte necesitatea unor alegeri legislative anticipate, Rumen Radev a răspuns că “întrebarea care se pune este nu ‘dacă’, ci ‘când’ “, menţionând că în prealabil trebuie luate măsuri pentru a asigura un scrutin corect, cum ar fi revizuirea legilor electorale şi actualizarea listei alegătorilor.

Întrebat dacă intenţionează să-şi creeze propriul partid politic, Radev a indicat că va susţine un nou proiect politic dacă acesta va apăra valorile democratice şi modernizarea Bulgaria.

Preşedintele bulgar a mai mărturisit că nu consideră posibil un parteneriat între el şi guvern din cauza politicilor “ostile şi care de multe ori eludează legea” ale acestuia din urmă. “Concentrarea de putere în guvern este mai mare decât stipulează Constituţia şi afectează echilibrul puterilor”, a comentat Radev.

Parlamentul bulgar a aprobat la jumătatea lui ianuarie planul guvernului de la Sofia de a începe tratativele cu SUA pentru achiziţionarea a opt avioane multirol F-16, în vederea înlocuirii flotei de aparate de producţie sovietică MiG-29 şi îmbunătăţirii respectării standardelor NATO. În favoarea acestui plan al guvernului de centru-dreapta condus de Boiko Borisov au votat aproximativ 130 de parlamentari, în timp ce 84 s-au pronunţat împotrivă, aceştia din urmă acuzând executivul de încălcarea regulilor privind organizarea licitaţiilor.

Citește și : IRA revendică atacul din Londonderry

Contractul pentru achiziţionarea avioanelor F-16V Block 70, produse de compania Lockheed Martin, se ridică la valoarea de 1,8 miliarde leva (1,05 miliarde dolari), aceasta fiind cea mai mare achiziţie făcută de armata bulgară după căderea regimului comunist, în urmă cu aproape 30 de ani.

La licitaţie au mai participat compania suedeză Saab, ce produce avioane Gripen, şi Italia, ce are în dotare avioane Eurofighters pe care doreşte să le vândă pentru a-şi moderniza flota aeriană militară. Planul privind achiziţia de avioane americane a declanşat dezbateri politice aprinse în Bulgaria.

Tags: avioaneBulgariaConstitutiaF-16GERBLockheed MartinNATORumen RadevŢveta Karaianceva
Categorii: Diaspora