Preşedinta Parlamentului European anunță reforme de ‘amploare’ pentru anul 2023, în urma scandalului ‘Qatargate’

Publicat:

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunţat joi reforme de ”amploare” pentru anul 2023, în urma scandalului de presupusă corupţie legat de Qatar şi în care este implicată o eurodeputată din Grecia, transmite AFP, potrivit agerpres.  

”Sunt în curs de a elabora un pachet de reforme de amploare care va fi gata la începutul anului viitor”, a declarat Metsola în timpul Consiliului European de la Bruxelles, menţionând în special consolidarea protecţiei avertizorilor de integritate şi interzicerea grupurilor de prietenie neoficiale cu ţări terţe.


Citește și : Partenerul Evei Kaili îşi recunoaşte implicarea în ‘Qatargate’ şi l-a identificat pe Panzieri drept ”creierul” operaţiunii

”Există lacune care trebuie să fie umplute, în ceea ce priveşte de exemplu activităţile foştilor membri ai Parlamentului European, înscrierile în registrul transparenţei şi persoanele autorizate să intre în Parlamentul European”, a adăugat preşedinta PE într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că ONG-ul ‘No Peace Without Justice’, care este ”presupus legat de ancheta în desfăşurare”, nu va mai beneficia de badge-uri de acces în Parlamentul European.

Răspunzând unei întrebări, Roberta Metsola a indicat că a declinat o invitaţie în Qatar de a asista la Cupa Mondială de Fotbal. ”Am refuzat pentru că am îngrijorări în legătură cu această ţară”, a spus eurodeputata malteză.

Ea a precizat că a avut ”două întâlniri cu reprezentanţi ai guvernului qatarez la Bruxelles” şi că a ”refuzat” o cerere din partea Qatarului de a se adresa în Parlamentul European.

Fosta vicepreşedintă a Parlamentului European Eva Kaili, partenerul ei de viaţă Francesco Giorgi, care este şi asistent parlamentar, fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri – toţi social-democraţi -, plus lobby-istul şi directorul ONG-ului ‘No Peace Without Justice’, Niccolo Figa-Talamanca, sunt inculpaţi în acest scandal, potrivit EFE, care aminteşte că cei patru sunt acuzaţi de participare la o organizaţie infracţională, spălare de bani şi corupţie.

Într-o anchetă în curs, poliţia judiciară federală belgiană a găsit mai mult de 1,5 milioane de euro în numerar la domiciliile lui Kaili şi Panzeri şi a postat miercuri pe contul său oficial de Twitter mai multe fotografii cu banii confiscaţi.

Pe de altă parte, Parlamentul European a decis joi suspendarea oricărei activităţi legislative legate de Qatar.

Citește și :  Zelenski se opune participării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice sub drapel neutru

Cu o cvasiunanimitate (541 voturi pentru, două voturi contra şi trei abţineri), eurodeputaţii, ”consternaţi” de aceste presupuse acte de corupţie care o vizează în primul rând pe eurodeputata socialistă elenă Eva Kaili, au decis să suspende ”toate activităţile privind dosarele legislative legate de Qatar”, în primul rând cele referitoare la o liberalizare a regimului de vize pentru Qatar şi Kuweit şi un acord în sectorul aviatic.

De asemenea, eurodeputaţii au cerut ”suspendarea imediată a titlurilor de acces ale reprezentanţilor intereselor qatareze” pe perioada anchetei judiciare. O decizie în acest sens urmează să fie luată de către preşedinta Parlamentului European.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.