Preşedinta peruană Dina Boluarte exclude să demisioneze

Publicat:

Preşedinta peruană Dina Boluarte, a cărei ţară este scena unor ample manifestaţii care s-au soldat în cinci săptămâni cu cel puţin 42 de morţi, a exclus vineri o demisie a sa, după cum cer protestatarii, informează sâmbătă AFP, potrivit agerpres.   

“Unele voci care vin din rândul susţinătorilor violenţei şi al radicalilor cer demisia mea, incitând populaţia la haos, la dezordine şi la distrugeri. Lor le spun în mod responsabil: nu voi demisiona, angajamentul meu este cu Peru”, a afirmat Boluarte într-un mesaj adresat naţiunii şi difuzat de televiziunea de stat.


Citește și : TORNADĂ ucigaşă în Alabama (VIDEO)! Cel puţin şase oameni au murit

Trei membri ai guvernului condus de Boluarte au demisionat în ultimele două zile: ministru muncii Eduardo Garcia, în dezacord cu modul în care guvernul gestionează manifestaţiile, ministrul de interne Victor Rojas şi ministrul pentru problemele femeilor şi populaţiilor vulnerabile, Grecia Rojas. Succesorii lor au depus jurământul vineri.

De la începutul crizei din Peru, ciocnirile dintre manifestanţi şi forţele de ordine s-au soldat cu cel puţin 42 de morţi, dintre care un poliţist a fost ars de viu de mulţime, potrivit ombudsmanului peruan.

Protestele au făcut de asemenea cel puţin 531 de răniţi, dintre care 176 de poliţişti, şi 329 de persoane au fost arestate, potrivit Parchetului din această ţară.

Aceste proteste au izbucnit după destituirea şi arestarea, pe 7 decembrie, a preşedintelui socialist Pedro Castillo, acuzat că a încercat să organizeze o lovitură de stat prin dizolvarea Parlamentului ce se pregătea să-l înlăture de la putere.

Dina Boluarte, care era vicepreşedinta lui Castillo, i-a succedat în conformitate cu Constituţia şi face parte din acelaşi partid de stânga. Însă manifestanţii, care văd în ea o “trădătoare”, cer plecarea ei, precum şi alegeri imediate.

Citește și : Aleşii americani cer EXPULZAREA lui Bolsonaro

Săptămâna aceasta, Parchetul peruan a anunţat deschiderea unei anchete, pentru fapte de ‘genocid’, împotriva preşedintei Dina Boluarte şi a mai multor înalţi responsabili pentru reprimarea manifestaţiilor antiguvernamentale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dorin Recean despre mesajele false primite de cetățeni: Am inițiat o investigație internă pentru a clarifica situația

Dorin Recean despre mesajele false primite de cetățeni: Am inițiat o investigație internă pentru a clarifica situația Premierul Dorin Recean a venit cu un anunț...

Simona Halep a debutat cu o victorie la Hong Kong (WTA)

Simona Halep a debutat cu o victorie la Hong Kong (WTA) Jucătoarea română de tenis Simona Halep a revenit cu o victorie în circuitul profesionist...

1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate, în pericol de deportare

1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate, în pericol de deportare Aproximativ 1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate sunt în pericol de...

Igor Grosu, la Taraclia: Unica șansă a țării noastre de a se dezvolta este să facem parte din marea familie europeană

Igor Grosu, la Taraclia: Unica șansă a țării noastre de a se dezvolta este să facem parte din marea familie europeană Președintele Parlamentului, Igor Grosu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.