X

Președinta R.Moldova a susținut o conferință de presă comună cu președintele Elveției

Președinta Republicii Moldova susține că pentru ea a fost o mare onoare de a merge în vizită în Elveția, ceea ce dă dovadă de o relație puternică de prietenie între Republica Moldova și Elveția.

După spusele Maiei Sandu, ambele țări promovează pacea, justiția, ordinea internațională și multilateralismul. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Elveției.

În discursul său din cadrul conferinței de presă, Maia Sandu a venit cu mulțumiri către Guvernul și cetățenii elvețieni pentru sprijinul valoros adus Republicii Moldova de la începutul războiului din țara vecină. De asemenea, șefa statului se arată recunoscătoare pentru sprijinul generos al Elveției, anunțat în această săptămână în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova.

Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

„Suntem, de asemenea, foarte recunoscători pentru ajutorul umanitar acordat în timpul crizei refugiaților care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina. Peste un milion de ucraineni au găsit un refugiu temporar în Moldova, iar aproximativ 80.000 au ales să rămână la noi în țară. Fără ajutorul din partea Elveției și a altor țări partenere nu am fi făcut față”, susține Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, o mare parte din discuțiile pe care le-a avut în Elveția s-au axat pe războiul din Ucraina și consecințele acestuia pentru Moldova și restul Europei. Aceasta menționează că este important să continuăm să sprijinim Ucraina atâta timp cât ea își apără suveranitatea, căci, după spusele șefei statului, Ucraina luptă pentru toți.

Maia Sandu a mai menționat că, în timp ce Ucraina rezistă unei invazii militare, Republica Moldova contracarează atacurile hibride ale Federației Ruse.

„Corupția este o modalitate folosită de interpușii Rusiei pentru a submina Moldova. Sancțiunile impuse de guvernul elvețian împotriva celor care ne amenință stabilitatea trimit un mesaj puternic: Moldova nu este singură. Integritatea și buna guvernare sunt valori pe care le împărtășim cu restul lumii democratice și le vom proteja împreună. Pentru a limita pagubele provocate de acești oligarhi corupți, este important să începem să recuperăm activele pe care le-au furat de la cetățenii noștri și le-au mutat în străinătate”, spune președintele R. Moldova.

De asemenea, Maia Sandu spune că parteneriatul dintre Moldova și Elveția se extinde și în domenii cruciale precum securitatea. Iar recenta inaugurare a biroului din Capitală a Centrului de guvernare a sectorului de securitate de la Geneva subliniază înțelegerea comună a faptului că securitatea Moldovei este interconectată cu cea a Europei.

„Viziunea noastră privind securitatea națională pune în prim-plan aderarea noastră la UE, cu scopul de a asigura siguranța și progresul țării noastre. Aderarea Moldovei la UE este singura modalitate de a ne consolida progresul democratic, de a ne proteja de acțiunile ostile ale Rusiei și de corupție – cele două mari amenințări la adresa securității naționale”, a spus Maia Sandu.

În ceea ce privește economia, potrivit Maiei Sandu, odată cu ratificarea Acordului comercial cu țările AELS, se vor deschide mai multe oportunități pentru sectorul privat.

În cadrul întâlnirii cu președintele Berset, Maia Sandu a sugerat să fie relansat anul viitor lucrările Comisiei interguvernamentale pentru comerț și cooperare economică pentru a stimula comerțul și investițiile între țările noastre.

„Mă bucur că am formalizat angajamentul nostru față de cooperarea în domeniul securității sociale. Declarația comună pe care am semnat-o ieri cu domnul președinte deschide în lunile următoare calea către un acord cuprinzător, asigurând respectarea drepturilor lucrătorilor moldoveni și elvețieni”.

Citeşte şi: Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

Totodată, colegii din Guvernele Moldovei și Elveției au convenit, în mod oficial, să coopereze în domeniul turismului. De menționat că inițiativele culturale, cum ar fi Festivalul Ethno Jazz din Chișinău, beneficiază de mulți ani de sprijinul elvețian.

„Această agendă extinsă de cooperare și realizările noastre colective sunt roadele dialogului politic intensificat din ultimii ani. L-am găzduit pe președintele Berset la Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie, dl Cassis ne-a vizitat la Chișinău de mai multe ori, inclusiv în această săptămână. Contactele noastre frecvente sunt mărturie a unui angajament puternic dintre țările noastre. Aș dori ca acest dialog să continue pe măsură ce explorăm potențialul cooperării noastre. Fie ca relația noastră să continue să prospere și să aducă beneficii pentru ambele noastre țări”, a conchis președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Tags: BersetElvetiaMaia Sandurepublica moldovaucrainaUE
Categorii: ExternePoliticăȘtirile zilei