Preşedinta taiwaneză pledează pentru democraţie în faţa unei delegaţii din ţările baltice

Publicat:

Taiwanul şi Europa trebuie să coopereze pentru a se apăra împotriva autoritarismului şi dezinformării, a pledat luni preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen în faţa unei delegaţii parlamentare din cele trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), aflată într-o vizită la Taipei, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Lituania se confruntă cu o presiune susţinută din partea Chinei după ce a autorizat deschiderea unei ambasade de facto a Taiwanului la Vilnius.


Citește și : Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron din Germania au fost confirmate la Munchen

Beijingul şi-a intensificat presiunea militară şi diplomatică asupra Taipei să accepte revendicările de suveranitate ale Chinei şi să-şi limiteze participarea internaţională, dar Tsai afirm că Taiwanul nu va ceda în faţa ameninţărilor şi îşi va apăra libertatea şi democraţia.

Tsai Ing-wen le-a spus parlamentarilor baltici, în biroul său prezidenţial, că Taiwanul şi ţărilor lor – care au făcut parte din componenţa Uniunii Sovietice – împărtăşesc experienţa comună de eliberare de sub o guvernare autoritaristă şi de luptă pentru libertate.

‘Democraţia de care ne bucurăm astăzi a fost câştigată cu greu. Este un lucru pe care îl înţelegem în profunzime’, a subliniat ea.

‘Acum, lumea se confruntă cu provocările aduse de expansiunea autoritarismului şi de ameninţarea dezinformării. Taiwanul este mai mult decât dispus să împărtăşească cu prietenii europeni experienţa sa în combatarea dezinformării. Trebuie să ne apărăm valorile comune pentru a ne garanta modul de viaţă liber şi democratic’, a mai spus preşedinta Taiwanului.

Matas Maldeikis, liderul grupului de prietenie cu Taiwan din parlamentul lituanian, a răspuns că delegaţia se află la Taipei pentru a-şi exprima solidaritatea cu acesta.

‘Politica guvernului lituanian faţă de Taiwan are un sprijin larg în rândul societăţii noastre. Apărarea libertăţii şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli este în de interes vital atât pentru Taiwan, cât şi pentru Lituania’, a arătat deputatul.

El a mai afirmat că există multe oportunităţi de cooperare în domeniile economic şi cultural.

Citeşte şi: UE şi NATO anunţă că îşi vor consolida cooperarea în faţa unor ameninţări de tip hibrid – Black News

Vizita delegaţiei baltice a fost condamnată de China.

Niciun stat membru al Uniunii Europene nu întreţine relaţii oficiale cu Taiwan.

Washingtonul şi-a declarat sprijinul puternic faţă de Vilnius, aliatul său din NATO, în disputa cu China.

Lituania se confruntă cu probleme şi din cauza presiunii venite din partea Rusiei şi Belarusului prin criza migranţilor la frontiera cu acesta din urmă. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Obama crede că Biden ar trebui să-şi reconsidere candidatura

Obama crede că Biden ar trebui să-şi reconsidere candidatura Fostul preşedinte democrat al SUA din perioada 2009-2017, Barack Obama, a afirmat în cercul său apropiat...

O infecție fungică încă necunoscută a făcut primele victime: Este ‘nemaiîntâlnită la om’

O infecție fungică încă necunoscută a făcut primele victime: Este 'nemaiîntâlnită la om' O ciupercă patogenă necunoscută anterior, capabilă să infecteze oamenii, a fost descoperită...

‘Schimbarea aici și acum’, sloganul Nataliei Morari în cursa prezidențială: Moldova are nevoie de schimbări adevărate, radicale

'Schimbarea aici și acum', sloganul Nataliei Morari în cursa prezidențială: Moldova are nevoie de schimbări adevărate, radicale „Schimbarea aici și acum” – este sloganul de...

Deciziile summitului NATO, importante și pentru R.Moldova

Deciziile summitului NATO, importante și pentru R.Moldova Summitul NATO de la Washington a demonstrat unitatea și puterea Alianței Nord-Atlantice, chiar dacă războiul brutal de agresiune...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.