X

Preşedinta Taiwanului a avut o videoconferință cu ambasadoarea americană la ONU

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a avut joi o întâlnire online cu Kelly Craft, ambasadoarea SUA la ONU, evidenţiind colaborarea strânsă dintre cele două părţi, relatează DPA, potrivit agerpres.

Videoconferinţa a avut loc la o zi după anularea vizitei lui Kelly Craft în Taiwan, programată iniţial să se desfăşoare în această săptămână, de miercuri până vineri.

Citește și: Aproape 39.000 de spanioli s-au infectat cu coronavirus în ultimele 24 de ore

Departamentul de Stat al SUA a anulat miercuri toate vizitele în străinătate ale oficialilor de rang înalt programate iniţial înainte de tranziţia spre administraţia preşedintelui ales Joe Biden, decizia afectând de asemenea şi o deplasare a secretarului de stat Mike Pompeo în Belgia.

La Taipei, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Xavier Chang, a precizat într-o declaraţie că la videoconferinţă cele două părţi au discutat chestiuni precum participarea Taiwanului la organisme internaţionale, consolidarea parteneriatului dintre Taiwan şi SUA, împărtăşirea valorilor democratice sau schimburile educaţionale.

“I-am spus preşedintei Tsai că SUA sunt alături de Taiwan şi vor fi mereu, ca prieteni şi parteneri, stând alături ca piloni ai democraţiei”, a scris Craft pe Twitter după videoconferinţă.

“Am discutat despre felurile în care Taiwanul este un model pentru întreaga lume, aşa cum a demonstrat prin succesul în lupta împotriva COVID-19 şi prin tot ceea ce are de oferit în domenii precum sănătate şi tehnologie şi ştiinţă inovatoare”, a adăugat diplomata americană.

“Din păcate, Taiwanul nu poate să îşi împărtăşească acest succes la reuniunile ONU, inclusiv la Adunarea Mondială a Sănătăţii, din cauza obstrucţionării din partea PRC (Republica Populară Chineză – n.r.)”, a mai scris Craft.

“Dacă pandemia ne-a învăţat ceva, atunci este faptul că o mai bună informare şi o mare transparenţă sunt parte a soluţiei”, a adăugat ambasadoarea SUA la ONU.

Citește și: Este IMPOSIBIL ca Trump să fie judecat înainte de plecarea sa de la Casa Albă

David Feith, asistent-adjunct al secretarului de stat pentru Asia de Est şi Pacific, a participat de asemenea la această conferinţă online, potrivit lui Xavier Chang.

Programata vizită în Taiwan a ambasadoarei Kelly Craft a fost criticată dur de Beijing. Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că această insulă face parte din teritoriul său, notează DPA.

Tags: Adunarea Mondială a SănătăţiiBeijingChinaDavid FeithKelly CraftONUSUATaipeitaiwanTsai Ing-wenXavier Chang
Categorii: Știrile zilei