X

Preşedinta Taiwanului cere comunităţii internaţionale să stopeze ambiţiile chineze

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a cerut luni comunităţii internaţionale să împiedice ambiţiile Beijingului prin apărarea libertăţilor şi a descris China drept o ameninţare la adresa democraţiei internaţionale, relatează AFP, potrivit agerpres.

Insula, condusă de un regim rival de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949, este supusă unei “presiuni uriaşe” venite din cealaltă parte a Strâmtorii Taiwan, a declarat Tsai Ing-wen într-un interviu exclusiv acordat agenţiei de presă franceze.

Citeşte şi: TOŢI poliţiştii dintr-un oraş mexican au fost arestaţi

Preşedinta Taiwanului, în vârstă de 61 de ani, a cerut şi altor ţări să-şi unească forţele cu cele ale Taiwanului pentru a se apăra împotriva ambiţiilor expansioniste ale Beijingului şi pentru a proteja valorile comune ale libertăţii.

“Nu este doar o provocare pentru Taiwan, este o provocare pentru regiune şi pentru întreaga lume. Pentru că astăzi, este Taiwanul, însă mâine orice altă ţară s-ar putea confrunta cu expansiunea influenţei chineze”, a spus ea.

“Democraţia lor, libertatea lor, libertatea lor de a face afaceri ar putea fi afectate într-o bună zi de China”, a declarat fosta profesoară de drept.

Citeşte şi: Cutremur puternic în sudul Greciei

“Trebuie să colaborăm pentru a reafirma valorile democraţiei şi ale libertăţii pentru a împiedica şi pentru a minimiza extinderea influenţei hegemonice a Chinei”, a mai spus Tsai Ing-wen.

Beijingul consideră Taiwanul o parte integrantă a Chinei şi nu a exclus să recapete controlul prin forţă în cazul unei declaraţii oficiale de independenţă. Relaţiile s-au tensionat de la alegerea în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care provine dintr-un partid tradiţional favorabil independenţei.

Tags: BeijingChinataiwanTsai Ing-wen
Categorii: Știrile zilei