Preşedintele afgan afirmă că majoritatea trupelor străine vor putea să se retragă ‘în decurs de patru ani’

Publicat:

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a declarat că el crede că majoritatea trupelor străine vor putea să plece din ţară în termen ‘de patru ani’, chiar dacă a salutat planul recent al preşedintelui Trump de a menţine forţele în ţară pe termen nedefinit, relatează Reuters.

Majoritatea trupelor americane şi ale coaliţiei s-au retras la sfârşitul anului 2014, după care trupele afgane au preluat operaţiunile împotriva militanţilor talibani şi a jihadiştilor grupării Statul Islamic.


De atunci, trupe străine au revenit pentru a acorda mai mult sprijin forţelor afgane, iar în luna august Trump a anunţat un plan care prevede trimiterea a mii de soldaţi americani suplimentari şi aliaţi pentru a consilia şi a acorda asistenţă forţelor afgane, inclusiv prin lansarea mai multor atacuri aeriene.

‘În decurs de patru ani, credem că forţele noastre de securitate vor fi capabile să facă un lucru constituţional, adică revendicarea monopolului legitim de putere’, a declarat Ghani pentru BBC răspunzând la o întrebare privind retragerea trupelor NATO.

Totuşi, el a salutat decizia lui Trump de a stabili implicarea trupelor americane în funcţie de ‘condiţiile de pe teren şi nu pe calendare arbitrare’.

În 2016, NATO şi ţările coaliţiei s-au angajat să finanţeze forţele de securitate afgane până cel puţin în 2020, cu sume de peste patru miliarde de dolari pe an.

În cadrul unei audieri în faţa Comitetului pentru Servicii armate al Senatului SUA, responsabili militari americani au afirmat că estimează un angajament pe termen lung în Afganistan.

‘Cu certitudine am putea avea consilieri acolo încă zece ani de acum înainte’, a afirmat ministrul apărării, Jim Mattis.

Generalul Joseph Dunford, şeful Marelui Stat Major al armatei SUA, a afirmat că ‘nu există nici un termen stabilit’ pentru prezenţa militară internaţională.

‘Nu câştigăm, ci suntem într-un impas’, a declarat el deputaţilor. ‘Aceasta este evaluarea mea despre situaţia în care ne aflăm chiar acum. Nu suntem într-un punct în care să putem avea un succes politic prin încheierea războiului’, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.