X

Preşedintele afgan a anunţat 11 arestări după valul de atentate care a cuprins ţara

Autorităţile afgane au arestat unsprezece persoane în urma valului de atentate care a zguduit recent ţara, a declarat vineri preşedintele Ashraf Ghani, anunţând că un ‘nou plan de securitate pentru Kabul’ îi va fi prezentat duminică, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Unsprezece persoane sunt în prezent arestate’, a declarat Ghani, într-o intervenţie de la palatul prezidenţial, fără a preciza legăturile acestora cu cele patru atentate produse într-un interval de zece zile în Afganistan.

Citeşte şi: Cel puţin 5 morţi după ciocnirea în aer a două elicoptere militare – FOTO

Talibanii au revendicat atacul de la hotelul Intercontinental din Kabul din 20 ianuarie şi atentatul cu ambulanţă-capcană din 27 ianuarie, din centrul capitalei, soldate cu peste 120 de morţi şi 235 de răniţi.

Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat atacul împotriva filialei organizaţiei Save the Children în estul ţării, soldat cu şase morţi, şi pe cel de luni asupra Academiei militare din Kabul, în care au murit 11 persoane.

Preşedintele afgan a indicat din nou spre responsabilitatea Pakistanului. ‘Centrul talibanilor se află în Pakistan’, a acuzat el, cerând Islamabadului să ia ‘măsuri clare şi nu angajamente pe hârtie’.

Citeşte: O camionetă a intrat în plin pe trotuarul din Shanghai. Cel puţin 18 răniţi – VIDEO

‘Afganii nu vor uita, se vor răzbuna, chiar dacă aceasta le va lua o sută de ani’, a promis el.

Ghani a mai spus că ‘serviciile de securitate şi de apărare’ îi vor prezenta duminică ‘un nou plan de securitate pentru Kabul’.

Potrivit directorului serviciului de informaţii afgan (NDS), Mohammad Masoom Stanekzai, ‘este clar că atentatele comise în Afganistan sunt decise şi pregătite de cealaltă parte a frontierei, unde (…) insurgenţii dispun de baze sigure’.

Citeşte şi: Declaraţie uluitoare a lui Dodon: ‘Unirea cu România ar duce la un război civil!’

Tags: AfganistanAshraf GhaniatentateDirectoratul Naţional de Securitate (NDS)Mohammad Masoom StanekzaiStat Islamic (SI)
Categorii: Știrile zilei