X

Preşedintele afgan cere o anchetă în cazul violenţelor sexuale de la naţionala de fotbal feminin

Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, s-a declarat şocat marţi de acuzaţiile de violenţe sexuale împotriva echipei naţionale de fotbal feminin şi a cerut justiţiei din ţara sa să ancheteze acest caz, relatează AFP, potrivit agerpres.

Sâmbătă, Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a indicat că ”examinează” aceste acuzaţii dezvăluite în ajun într-un articol al cotidianului britanic The Guardian.

Citeşte şi: Victoria ‘vestelor galbene’: Macron suspendă creşterea preţurilor la carburanți

Khalida Popal, fost căpitan al selecţionatei naţionale care a fugit din ţară în 2016, a declarat că ea a strâns mărturii referitoare la violenţe sexuale, ameninţări cu moartea şi violuri care ar fi avut loc îndeosebi în localurile Federaţiei Afgane de Fotbal (AFF), implicându-l pe preşedintele său, precum şi în cursul unei adunări în Iordania.

”Este şocant pentru toţi afganii. Orice formă de abatere împotriva atleţilor – bărbaţi sau femei – este inacceptabilă. Nu tolerez nici o violenţă sexuală”, a declarat Ghani într-un comunicat. ”Cer Procurorului general să întreprindă o anchetă aprofundată, în conformitate cu codurile noastre juridice”, a adăugat el, cerând ”introducerea unui cadru legal pentru a se evita astfel de incidente în federaţiile sportive afgane”.

Citeşte şi: Rusia ÎNCHIDE o zonă din Marea Neagră pentru manevre militare

Procurorul general al Afganistanului, Farid Hamidi, a indicat că ”a însărcinat o echipă să deschidă o anchetă în acest caz”. El şi-a exprimat speranţa că ”va finaliza anchetele până la sfârşitul săptămânii şi va face publice concluziile preliminare”.

Luni, preşedintele Comitetului olimpic afgan, Hafizullah Wali Rahimi, a declarat pentru media locale că ”au existat întotdeauna abuzuri din partea unor conducători ai federaţiei, a unor antrenori sau sportivi”. ”Am primit plângeri în trecut. Aceste fapte sunt de netăgăduit”, a mai spus el.

Tags: AfganistanAshraf GhaniFarid HamidiFederaţia Afgană de Fotbal (AFF)FIFAfotbal femininHafizullah Wali RahimiKhalida Popalviolente sexuale
Categorii: Știrile zilei