X

Preşedintele afgan îndeamnă Pakistanul să-şi folosească influenţa în procesul de pace cu talibanii

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a îndemnat joi Pakistanul să-şi folosească influenţa pentru a asigura desfăşurarea de negocieri directe între administraţia sa şi insurgenţii talibani, în contextul accelerării eforturilor internaţionale de căutare a unui acord politic la conflictul din Afganistan, transmite dpa, potrivit agerpres.

Preşedintele afgan s-a întâlnit cu lideri pakistanezi, printre care premierul Imran Khan, cu ocazia uneia din rarele vizite la Islamabad, vizând resetarea relaţiilor între cele două ţări vecine, după ani de neîncredere şi de acuzaţii reciproce legate de militanţii islamişti.

Citește și : Cutremur puternic în largul Insulelor Kermadec

‘Întrevederea cu oficialii afgani a fost fructuoasă’, le-a declarat reporterilor ministrul pakistanez de externe, Shah Mehmood Qureshi.

Potrivit unor responsabili, influentul şef al armatei pakistaneze, generalul Qamar Bajwa, a făcut parte din delegaţia de securitate care a discutat despre cum pot coopera cei doi vecini pentru a stopa deplasările islamiştilor de o parte şi de alta a frontierei.

Vizita delegaţiei afgane are loc cu doar două zile înaintea unei noi runde de discuţii, a şaptea, între oficiali americani şi lideri talibani, programată să înceapă sâmbătă, la Doha, pentru găsirea unui acord politic care să pună capăt războiului desfăşurat de 18 ani în Afganistan.

Negocierile urmează să se axeze pe stabilirea unui calendar de retragere a trupelor americane din Afganistan şi pe garanţii din partea talibanilor că vor pune capăt atacurilor pe teritoriul afgan.

‘Ghani vrea ca noi să garantăm că talibanii vor discuta cu guvernul său inclusiv înainte de a încheia vreun acord de pace cu americanii’, a declarat, sub rezerva anonimatului, un oficial pakistanez familiarizat cu discuţiile.

Pakistanul este considerat a avea o influenţă considerabilă asupra talibanilor afgani, mulţi dintre aceştia trăind, se spune, în provincia sud-vestică Balucistan, împreună cu familiile lor.

Afganistanul a acuzat multă vreme Islamabadul că îi sprijină pe talibanii care luptă împotriva guvernului de la Kabul şi a forţelor internaţionale. Pakistanul respinge aceste acuzaţii.

Potrivit unor analişti în domeniul securităţii, vizita preşedintele Ghani va contribui la construirea încrederii între cele două ţări vecine.

Citește și : Întâlnire Donald Trump- Xi Jinping în cadrul summitului G20 din Japonia

‘Cu cât nivelul de încredere între Pakistan şi Afganistan este mai ridicat, cu atât şansele de succes ale eforturilor de pace sunt mai mari’, a comentat analistul Fida Khan.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, s-a aflat marţi într-o vizită neanunţată la Kabul, prilej cu care s-a întâlnit cu preşedintele Ashraf Ghani pentru a discuta despre negocierile de pace care au loc cu talibanii şi despre situaţia de securitate înaintea alegerilor prezidenţiale afgane din septembrie.

Tags: AfganistanAshraf GhaniislamabadnegocieripakistanShah Mehmood Qureshitalibani
Categorii: Sinteze