X

Președintele Afganistanului îi invită pe talibani la discuții cu guvernul

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a cerut luni talibanilor să participe la discuţii serioase cu guvernul, informează dpa, potrivit agerpres.

Într-un discurs televizat, Ghani a declarat că rivalii străini ai Afganistanului au beneficiat de pe urma războiului talibanilor asupra guvernului.

Citeşte şi: Israelul aprobă definitiv exportul de canabis medicinal

Talibanii încă nu s-au aşezat la masă pentru discuţii directe cu guvernul afgan, pe care îl consideră un “regim-marionetă”.

Apelul lui Ghani urmează unei întâlniri avute cu reprezentantul special american pentru reconciliere în Afganistan Zalmay Khalilzad, care l-a informat pe preşedinte despre discuţiile de şase zile purtate cu reprezentanţi ai talibanilor în capitala Qatarului, Doha, săptămâna trecută.

Citeşte şi: Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în apropierea coastelor nord-americane

Khalilzad i-a declarat lui Ghani că au fost discutate retragerea trupelor americane, precum şi o posibilă încetare a focului, dar nu s-a convenit nimic, potrivit unui comunicat difuzat luni de palatul prezidenţial din Kabul.

În discursul său, Ghani a spus că afganii nu doresc ca trupele străine să fie prezente o perioadă prelungită de timp, dar că prezenţa lor actuală este din necesitate şi guvernul are planuri clare pentru plecarea lor odată pacea stabilită. 

Tags: AfganistanAshraf GhanikabultalibaniZalmay Khalilzad
Categorii: Știrile zilei