Preşedintele algerian anunță componența noului guvern

Publicat:

Preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune a numit joi seara, la exact două săptămâni de la preluarea funcţiei, un guvern format din 39 de membri, a anunţat purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale, care a prezentat componenţa executivului la televiziunea naţională, informează AFP, potrivit agerpres.

Este pentru prima oară când guvernul algerian este anunţat în direct de la sediul preşedinţiei de către unul din oficialii săi şi nu printr-un comunicat oficial.


Citește și: Forțele americane UCID un general iranian

Pe 28 decembrie, preşedintele Tebboune l-a numit în funcţia de premier pe Abdelaziz Djerad, un profesor universitar în vârstă de 65 de ani fost secretar general al administraţiei prezidenţiale (1993-1995) şi ulterior al ministerului afacerilor externe (2001-2003) şi l-a însărcinat cu formarea guvernului.

Patru dintre cei cinci miniştri principali au făcut parte din guvernul anterior, condus de Noureddine Bedoui, numit pe 31 martie de preşedintele Abdelaziz Bouteflika, cu două zile înaintea demisiei sale, sub presiunea unei mişcări de protest fără precedent (“Hirak”).

Sabri Boukadoum păstrează portofoliul afacerilor externe. Kamel Beldjoud, ministrul locuinţelor în guvernul Bedoui, devine ministru de interne, funcţie pe care a deţinut-o, interimar, după demiterea titularului Salah Eddine Dahmoune, pe 19 decembrie.

Belkacem Zeghmati rămâne ministru al justiţiei în actualul guvern, iar Mohamed Arkab păstrează portofoliul energiei.

Abderrahmane Raouya, numit ministru al finanţelor, a ocupat deja acest post în perioada 2017 – 2019, în guvernul premierului Ahmed Ouyahia.

Tayeb Zitouni îşi păstrează portofoliul de ministru al mujahedinilor (foşti luptători) pe care l-a ocupat fără întrerupere din 2017.

Citește și: Un avion militar S-A PRĂBUȘIT cu 18 oameni la bord

Cel puţin alţi trei miniştri, Farouk Chiali (lucrări publice), Sid Ahmed Ferroukhi (pescuit), Hassane Mermouri (turism) au mai deţinut aceste portofolii în perioada în care Bouteflika a fost preşedinte, adică în ultimii 20 de ani.

Din componenţa executivul mai fac parte 7 miniştri delegaţi şi 4 secretari de stat. În guvern au fost numite, de asemenea, 5 femei, conform informaţiilor furnizate de agenţia oficială de presă APS.

Principala noutate este absenţa unui viceministru al apărării, funcţie ocupată din 2013 şi până la moartea sa, pe 23 decembrie, de şeful statului major al armatei, puternicul general Ahmed Gaid Salah. Preşedintele republicii este, în mod tradiţional, ministrul apărării în Algeria. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Activişti ecologişti au blocat intrarea VIP a Stadionului Naţional din Varşovia unde va concerta Taylor Swift

Activişti ecologişti au blocat intrarea VIP a Stadionului Naţional din Varşovia unde va concerta Taylor Swift Mai mulţi tineri activişti ecologişti au blocat vineri dimineaţă...

O candidată Miss Africa de Sud, chestionată pentru originile ei nigeriene

O candidată Miss Africa de Sud, chestionată pentru originile ei nigeriene O candidată la concursul Miss Africa de Sud se află în centrul unor vii...

Universal pregăteşte un film biografic despre Britney Spears, bazat pe memoriile cântăreţei

Universal pregăteşte un film biografic despre Britney Spears, bazat pe memoriile cântăreţei Un film biografic despre Britney Spears este în lucru, a anunţat joi Universal...

Schimbul de deţinuţi se adaugă moştenirii lui Biden în materie de politică externă, dar criticii văd riscuri şi republicanii au un nou motiv de...

Schimbul de deţinuţi se adaugă moştenirii lui Biden în materie de politică externă, dar criticii văd riscuri şi republicanii au un nou motiv de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.