Preşedintele Algeriei, invitat de Putin la Moscova, în timp ce Mali primeşte avioane de luptă şi drone din Rusia şi Turcia

Publicat:

Preşedintele Algeriei, Abdelmadjid Tebboune, a primit joi o invitaţie oficială din partea omologului său rus Vladimir Putin, de a vizita Moscova, a anunţat preşedinta Consiliului Federaţiei Rusiei (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko, fără a preciza data exactă a călătoriei, transmite EFE, potrivit agerpres.

Oficialul rus a adăugat că şeful statului algerian a primit încă o invitaţie, de a participa la cel de-al doilea Summit Rusia-Africa, programat pentru iulie, ca “partener de încredere” al continentului african, datorită “cooperării importante (pe care o menţin) în domeniul comerţului şi economiei”.


Citeşte şi: Mafia chineză şi-a făcut o BANCĂ clandestină în Italia – Black News

“Cooperarea dintre Algeria şi Rusia nu este îndreptată împotriva niciunei ţări. Aceasta este o cooperare pentru dezvoltarea intereselor şi relaţiilor noastre”, a spus Matvienko. ”Salutăm cu mare satisfacţie şi împărtăşim cu Algeria principiul neamestecului în afacerile interne ale ţărilor şi dreptul popoarelor la autodeterminare”, a adăugat ea.

Ea a subliniat totodată rolul important al relaţiilor bilaterale “în stabilitatea şi echilibrul pieţei mondiale a energiei” şi a subliniat “dimensiunea cooperării dintre cele două ţări în cadrul OPEC+ şi al Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaze”.

Matvienko a reiterat, de asemenea, sprijinul ţării sale pentru aderarea Algeriei la BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), la care Algerul şi-a depus cererea oficială în noiembrie anul trecut.

“Algeria vrea să se alăture BRICS şi noi, în Rusia, susţinem această abordare”, a spus Matvienko, care şi-a exprimat sincera recunoştinţă faţă de Tebboune “pentru poziţia echilibrată a Algeriei în faţa evenimentelor de la nivel regional şi internaţional şi pentru angajamentul său în favoarea bunelor relaţii cu Federaţia Rusă”.

Ţara nord-africană menţine relaţii strânse cu Moscova, cel mai important aliat militar al său şi principalul furnizor de arme şi sisteme de securitate, aminteşte EFE.

Separat, Mali a primit joi patru avioane de luptă ruseşti şi trei drone de fabricaţie turcă, la o ceremonie de livrare prezidată de preşedintele tranziţiei din Mali, colonelul Assimi Giota.

Evenimentul s-a desfăşurat în salonul prezidenţial al aeroportului internaţional Preşedintele Modibo Keita din Bamako, în prezenţa mai multor membri ai guvernului malian, alcătuit dintr-o juntă militară la putere după două lovituri de stat şi care îşi întăreşte relaţiile cu Rusia.

Este vorba despre drone şi avioane de luptă de tip Albatros, care au efectuat zboruri demonstrative în timpul ceremoniei.

Ministrul apărării, colonelul Sadio Camara, a mulţumit Federaţiei Ruse şi Republicii Turcia pentru cooperare, ca “parteneri de încredere şi sinceri ai Mali”.

Potrivit lui Camara, “armata maliană se află într-o fază ofensivă”, iar operaţiunile militare declanşate împotriva teroriştilor “au convins deja zeci de combatanţi să depună armele şi să se predea”.

“Mulţi – a adăugat el – sunt deja în proces de reintegrare, sub supravegherea şi protecţia poliţiei”.

Şeful Statului Major din Mali, generalul Alou Boi Diarra, a explicat, la rândul său, că aparatele de zbor vor fi folosite pentru a lupta “împotriva forţelor obscurantiste”.

Cu aceste noi achiziţii, Forţele Armate maliene au în total 12 avioane de luptă Albatros L39 şi 8 drone, au declarat pentru EFE surse din armata statului vest-african.

Două dintre aceste avioane fără pilot sunt drone de luptă şi de recalibrare a focului de artilerie, iar celelalte şase sunt pentru supraveghere şi de luptă, cu sisteme de imagistică puternice, au indicat sursele.

Citeşte şi: PLANUL Kremlinului pentru Moldova – Black News

Mali se află într-o criză profundă de securitate, cu grupuri jihadiste loiale organizaţiilor teroriste Al Qaeda şi Stat Islamic care operează pe teritoriul său, care nu se află în totalitate sub controlul juntei militare.

Franţa, fostă putere colonială în Mali, şi-a retras trupele pe care le avea desfăşurate în statul vest-african anul trecut pentru lupta împotriva terorismului, ca răspuns la apropierea ţării din Sahel de Moscova.

Agenţia ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) estimează că, la 30 aprilie 2022, 379.500 de persoane erau strămutate în interiorul graniţelor Mali. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

SHS anunță ploi însoțite de descărcări electrice în centrul și nordul țării

SHS anunță ploi însoțite de descărcări electrice în centrul și nordul țării Meteorologii anunță condiții de instabilitate în nordul și centrul țării. Potrivit SHS, în intervalul...

Guvernul ‘respinge’ starea de urgență în agricultură

Guvernul 'respinge' starea de urgență în agricultură O eventuală stare de urgență cerută de agricultori în contextul secetei nu este luată în calcul de Guvern....

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Reţineri în sudul ţării: Făceau braconaj cu arme deţinute ilegal

Reţineri în sudul ţării: Făceau braconaj cu arme deţinute ilegal Ofițerii Direcției Investigații „Sud” a Inspectoratului Național de Investigații au descins marți, 16 iulie, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.