Preşedintele Argentinei trimite armata să patruleze la frontiere

Publicat:

Preşedintele argentinian Mauricio Macri a anunţat luni că armata va participa la operaţiuni de supraveghere frontalieră, un subiect extrem de sensibil în ţara sud-americană, marcată de ani de dictatură militară, transmite AFP, potrivit agerpres.

După un regim militar represiv între 1976 şi 1983, Argentina a decis în 2006 excluderea militarilor de la orice operaţiune de securitate internă. Noua misiune încredinţată armatei marchează o schimbare majoră în Argentina.


Vezi şi: Incendiile de vegetaţie fac victime în Grecia. Cel puţin 50 de oameni au murit

Şeful statului a menţionat că militarii vor fi trimişi în nordul ţării pentru a efectua misiuni de ‘sprijin logistic în zonele frontaliere’, în special de-a lungul graniţelor cu Bolivia şi Paraguay, şi pentru a asigura protecţia unor ‘obiective strategice’.

”Forţele armate sunt acolo pentru a apăra teritoriul nostru, pentru ca criminalitatea organizată şi grupurile de terorişti şi de traficanţi de droguri să nu se instaleze în ţara noastră”, a explicat ministrul argentinian al apărării Oscar Aguad.

El a mai precizat că militarii nu vor putea în niciun caz să primească misiuni de poliţie.

Pentru mulţi argentinieni, prezenţa pe străzi a armatei argentiniene este legată de amintiri neplăcute, în special din timpul ultimei dictaturi militare (1976-1983), când soldaţii au urmărit, au arestat şi au torturat membri ai gherilelor de stânga care se opuneau guvernului. Reprimarea s-a soldat cu 30.000 de persoane decedate sau date dispărute.

Citeşte şi: Hackerii ruşi au spart reţelele americane de electricitate (WSJ)

Preşedintele Mauricio Macri a adăugat că va permite ca armata să se doteze cu noi echipamente, mai uşoare, dar şi cu instrumente specifice combaterii atacurilor cibernetice, întrucât dotarea tehnică a militarilor este depăşită. ”Noi avem un sistem de apărare desuet, consecinţă a lipsei de investiţii de-a lungul anilor”, a subliniat preşedintele argentinian.

Armata argentiniană are 50.000 de militari, care pot interveni în caz de catastrofe naturale şi de agresiuni externe şi care participă la misiuni de menţinere a păcii, în special în Haiti şi Cipru.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

ANI a prins-o pe Sinilga Școlnic cu o avere de nejustificat

ANI a prins-o pe Sinilga Școlnic cu o avere de nejustificat Autoritatea Națională de Integritate a constatat că pretorul sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, a încălcat...

Maidanezii pun stăpânire pe Glodeni: Au muşcat un copil în curtea casei sale

Maidanezii pun stăpânire pe Glodeni: Au muşcat un copil în curtea casei sale Un copil a fost mușcat de un câine maidanez, chiar în curtea...

Candidații la studii de licență pot depune actele începând de astăzi

Candidații la studii de licență pot depune actele începând de astăzi Începând de astăzi, candidații la studii de licență pot depune dosarele pentru participare la...

Principalul suspect în omorul doctoriței moldovence în Brăila a fost arestat

Principalul suspect în omorul doctoriței moldovence în Brăila a fost arestat Suspectul principal în omorul doctoriței moldovence Marina Gavril, într-un cabinet stomatologic din Brăila, România,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.