X

Preşedintele Argentinei trimite armata să patruleze la frontiere

Preşedintele argentinian Mauricio Macri a anunţat luni că armata va participa la operaţiuni de supraveghere frontalieră, un subiect extrem de sensibil în ţara sud-americană, marcată de ani de dictatură militară, transmite AFP, potrivit agerpres.

După un regim militar represiv între 1976 şi 1983, Argentina a decis în 2006 excluderea militarilor de la orice operaţiune de securitate internă. Noua misiune încredinţată armatei marchează o schimbare majoră în Argentina.

Vezi şi: Incendiile de vegetaţie fac victime în Grecia. Cel puţin 50 de oameni au murit

Şeful statului a menţionat că militarii vor fi trimişi în nordul ţării pentru a efectua misiuni de ‘sprijin logistic în zonele frontaliere’, în special de-a lungul graniţelor cu Bolivia şi Paraguay, şi pentru a asigura protecţia unor ‘obiective strategice’.

”Forţele armate sunt acolo pentru a apăra teritoriul nostru, pentru ca criminalitatea organizată şi grupurile de terorişti şi de traficanţi de droguri să nu se instaleze în ţara noastră”, a explicat ministrul argentinian al apărării Oscar Aguad.

El a mai precizat că militarii nu vor putea în niciun caz să primească misiuni de poliţie.

Pentru mulţi argentinieni, prezenţa pe străzi a armatei argentiniene este legată de amintiri neplăcute, în special din timpul ultimei dictaturi militare (1976-1983), când soldaţii au urmărit, au arestat şi au torturat membri ai gherilelor de stânga care se opuneau guvernului. Reprimarea s-a soldat cu 30.000 de persoane decedate sau date dispărute.

Citeşte şi: Hackerii ruşi au spart reţelele americane de electricitate (WSJ)

Preşedintele Mauricio Macri a adăugat că va permite ca armata să se doteze cu noi echipamente, mai uşoare, dar şi cu instrumente specifice combaterii atacurilor cibernetice, întrucât dotarea tehnică a militarilor este depăşită. ”Noi avem un sistem de apărare desuet, consecinţă a lipsei de investiţii de-a lungul anilor”, a subliniat preşedintele argentinian.

Armata argentiniană are 50.000 de militari, care pot interveni în caz de catastrofe naturale şi de agresiuni externe şi care participă la misiuni de menţinere a păcii, în special în Haiti şi Cipru.

Tags: argentinaarmatafrontieraMauricio MacriOscar Aguad
Categorii: Știrile zilei