X

Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din Hong Kong a fost arestat

Preşedintele sindicatului jurnaliştilor din Hong Kong a fost arestat miercuri, cu câteva săptămâni înainte de a pleca la un stagiu de formare în străinătate, informează AFP, potrivit agerpres.

Ronson Chan, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din Hong Kong (HKJA), a fost arestat pentru că s-a opus forţelor de ordine şi pentru încălcarea ordinii publice.

Citește și :  Rusia extinde sancţiunile împotriva responsabililor militari din UE; Putin nu vrea un răspuns simetric la limitarea vizelor

Channel C, agenţia de presă online pentru care lucrează Chan, a anunţat că jurnalistul a fost dus de poliţişti, care au cerut verificarea identităţii lui, în timp ce el făcea un reportaj despre o reuniune a unor proprietari de locuinţe sociale.

Poliţia a confirmat că un bărbat de 41 de ani pe nume Chan a fost arestat după ce a refuzat să-şi prezinte cartea de identitate agenţilor de poliţie şi s-a comportat într-un mod “lipsit de cooperare”, în pofida numeroaselor avertismente.

Chan ar urma în mod normal că părăsească Hong Kong-ul la sfârşitul lui septembrie, după ce a obţinut o bursă pentru a participa la un program de formare de şase luni la Institutul Reuters de la Universitatea Oxford.

Chan a fost reales în iunie la conducerea HKJA, principalul sindicat al reporterilor locali.

Ca multe alte grupuri ale societăţii civile şi sindicate pro-democraţie azi închise, Chan şi HKJA au făcut obiectul multor critici din partea mass-media ce depind de biroul de legătură al Beijingului din oraş. Adesea, astfel de critici sunt urmate de intervenţii ale poliţiei.

Autorităţile duc o vastă campanie de reprimare a disidenţei în Hong Kong, după manifestaţiile pro-democraţie imense şi uneori violente din 2019.

Publicaţia Apple Daily şi platforma de informaţii online StandNews, pentru care a lucrat Chan, au fost ambele închise anul trecut, după ce mai multe dintre cadrele lor au fost acuzate că au încălcat legea asupra securităţii naţionale.

Citește și :  Comisia Europeană propune PLAFONAREA preţului la gazele naturale ruseşti

Clubul presei străine din Hong Kong (FCCHK) a renunţat anul acesta să decerneze prestigiosul său premiu al presei asupra drepturilor omului în Asia, invocând această lege asupra securităţii, decizie ce a suscitat controverse printre numeroşi jurnalişti membri ai clubului.

În 2021, Hong Kong a căzut 68 de locuri în clasamentul mondial privind libertatea presei al organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF) publicat în luna mai, ajungând pe locul 148.

Atunci când RSF şi-a publicat primul său raport, în 2002, Hong Kong-ul figura pe locul al 18-lea.

 

Tags: arestHKJAhong kongjurnalişti
Categorii: Știrile zilei