X

Preşedintele Autorităţii Palestiniene acuză Hamas că este în spatele recentului atentat împotriva premeirului Hamdallah

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acuzat luni Hamas că este direct implicată în atentatul cu bombă care a avut loc săptămâna trecută împotriva premierului palestinian Rami Hamdallah şi a anunţat viitoare sancţiuni împotriva mişcării islamiste, relatează AFP.

Convoiul lui Rami Hamdallah a fost ţinta unui atentat cu bombă la 13 martie în cursul unei rare vizite în Fâşia Gaza, guvernată de Hamas. Premierul Autorităţii Palestiniene a scăpat nevătămat.

Hamas se află “în spatele atentatului”, a spus Mahmoud Abbas într-un discurs la Ramallah. Dacă atentatul ar fi reuşit, ar fi “deschis calea unui război civil sângeros” între organizaţii palestiniene, a adăugat el. Autoritatea pe care o conduce va lua “măsuri naţionale, legale şi financiare” ca răspuns, a mai afirmat Abbas.

Autoritatea Palestiniană, recunoscută internaţională şi menită să prefigureze un stat palestinian independent, a fost alungată cu forţa din Fâşia Gaza în 2007 de Hamas, duşman al Israelului şi nefrecventabil pentru o parte a comunităţii internaţionale. Un deceniu de dispute dezastruoase a opus ulterior organizaţiile palestiniene.

Autoritatea Palestiniană îşi mai exercită prerogativele doar asupra unor fragmente din Cisiordania, ocupată de Israel. În octombrie, Hamas a acceptat să retrocedeze Autorităţii puterea în Fâşia Gaza, cel puţin civil, dar procesul de reconciliere este din nou în agonie.

Tags: asasinatatentatFatahGazahamasMahmoud AbbasRami Hamdallahreconciliere
Categorii: Sinteze