X

Preşedintele brazilian face o vizită în Israel, dar mutarea ambasadei la Ierusalim nu este ‘bătută-n cuie’

 Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro se va deplasa duminică în Israel pentru o vizită de trei zile la un aliat-cheie, în timp ce continuă să planeze incertitudinile legate de promisiunea sa de a transfera ambasada Braziliei de la Tel Aviv la Ierusalim, notează AFP, potrivit agerpres.

Joi, Bolsonaro a părut să incline spre o soluţie intermediară, evocând mai degrabă deschiderea unei ‘misiuni diplomatice’ la Ierusalim.

Citește și: American Airlines își suspendă zborurile spre Venezuela

Cu ocazia unei ceremonii militare la Brasilia, el a lăsat să se înţeleagă că nu doreşte să ia o decizie precipitată, menţionând că preşedintelui american Donald Trump ‘i-au trebuit nouă luni’ pentru a lua hotărârea finală privind transferul ambasadei.

Bolsonaro s-a întâlnit deja cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la începutul lunii ianuarie, în Brazilia, când acesta a salutat ‘noua fraternitate’ între ţările lor.

Netanyahu a fost unul din puţinii lideri de prim-plan prezenţi la învestitura preşedintelui brazilian de extremă dreapta. Acesta este unul din motivele pentru care Bolsonaro şi-a anunţat intenţia de a transfera ambasada ţării sale la Ierusalim.

Pentru Jair Bolsonaro, transferul ambasadei are şi o miză politică internă, el sperând să dea satisfacţie astfel electoratului evanghelic, foarte ataşat de Israel şi care a contribuit puternic la victoria sa în alegeri.

Guvernul are nevoie de sprijinul foarte influentului lobby evanghelic în Congres pentru a-şi trece reforma crucială a pensiilor, o misiune ce pare tot mai complicată din cauza tensiunilor recente dintre Bolsonaro şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Rodrigo Maia.

Citește și: Traseul sinuos al britanicilor în și în afara UE

Pentru Benjamin Netanyahu, vizita lui Jair Bolsonaro soseşte în plină campanie electorală pentru scrutinul legislativ din 9 aprilie, în care se va putea lăuda cu sprijinul preşedintelui celui mai puternic stat din America Latină.

‘Această vizită îi va servi să arate că are prieteni în toată lumea’, a explicat pentru AFP Raphael Eldad, ambasadorul Israelului în Brazilia între 2011 şi 2014.

Prim-ministrul israelian a obţinut recent o victorie notabilă pe plan diplomatic odată cu decizia lui Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan.
În ce priveşte relaţiile comerciale cu Israel, Brazilia speră să-şi crească exporturile de carne şi de soia, dar şi să încheie acorduri pentru contractarea de tehnologii de vârf, mai ales pentru producerea de apă potabilă în regiunile semi-aride din nord-est.

Bolsonaro, fost căpitan în armată, mizează şi pe intensificarea cooperării militare pentru ca Brazilia să aibă acces la o parte din sistemele de apărare ultra-sofisticate ale Israelului.

‘Nu am putea obţine aceste tehnologii fără a lega relaţii mai strânse cu Israel. Nimic nu este gratuit’, a declarat miercuri ministrul de externe brazilian, Ernesto Araujo.

În 2018, exporturile braziliene spre Israel au însumat 321 milioane de dolari, iar importurile – mai ales pesticide şi alte produse chimice – 1.16 miliarde.

Dacă Bolsonaro îşi va ţine promisiunea privind transferul ambasadei, ar putea compromite însă exporturile mult mai profitabile în ţările arabe, situate la 11, 48 miliarde de dolari.

Citește și: Alegeri în Ucraina: Generația MAIDAN, între eșecuri, dezamăgiri și perseverență

Ernesto Araujo a afirmat săptămâna trecută că acest transfer este ‘încă în studiu’ şi că ar fi vorba de o contribuţie la pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu.

Ambasadorul palestinian la Brasilia, Ibrahim Alzeben, a declarat pentru AFP că ar fi vorba despre o ‘agresiune inutilă’. ‘Nu înţeleg această poziţie (…) care revine la a dori să fii parte a unui conflict între Palestina şi Israel’, a indicat el.

Transferul ambasadei ‘ar avea o greutate politică importantă, dar guvernul Bolsonaro nu a fixat deocamdată un calendar, nu cred că aceasta se va concretiza atât de curând’, a comentat pentru AFP politologul Paulo Kramer, de la Universitatea din Brasilia (UNB).

Tags: ambasadaBenjamin NetanyahuBraziliaierusalimInaltimile GolanisraelJair Bolsonarotel aviv
Categorii: Sinteze