Preşedintele brazilian Lula da Silva a legalizat şase rezervaţii indigene, primele din ultimii cinci ani

Publicat:

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a semnat vineri decretele care legalizează şase noi rezervaţii autohtone, primele începând din 2018, un gest ce constituie o victorie pentru indigeni, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Aceste rezervaţii, dintre care cea mai întinsă se află în Amazonia, le garantează indigenilor exclusivitatea în folosirea resurselor naturale, cu păstrarea modului lor de viaţă tradiţional. Rezervaţiile sunt considerate de oamenii de ştiinţă un bastion împotriva despăduririi, miză majoră în combatarea încălzirii climatice.


Citește și : Putin a ordonat crearea de muzee dedicate ofensivei din Ucraina

‘Este un proces care necesită timp, dar vom face astfel încât să fie legalizate cât mai multe rezervaţii naturale posibil. Dacă vrem să ajungem la despădurire zero până în 2030, avem nevoie de rezervaţii indigene omologate’, a declarat preşedintele Lula.

Niciun teritoriu indigen nu a fost legalizat sub mandatul predecesorului de extrema dreaptă al lui Lula, Jair Bolsonaro (2019-2022), care promisese înainte de venirea la putere că ‘nu le va ceda niciun centimetru în plus’ autohtonilor.

Două dintre cele şase rezervaţii noi sunt situate în Amazonia, inclusiv cea mai mare dintre ele, denumită Unieuxi şi atribuită unui număr de 249 de indigeni din popoarele Maku şi Tukano, pe o suprafaţă de peste 550.000 de hectare în statul Amazonas (nord).

Două rezervaţii se află în nord-estul ţării, una în sud şi o alta în regiunea centrală.

Citește și : Transferurile copiilor ucraineni echivalează cu ‘genocid’

Anunţul de vineri a fost făcut cu ocazia ceremoniei de închidere a celei de-a 19-a ediţii a taberei ‘Terra Livre’ (‘Pământ Liber’), adunare anuală a mii de autohtoni veniţi din toată ţara la Brasilia.

Conform celui mai recent recensământ din 2010, în Brazilia trăiesc în jur de 800.000 de indigeni, majoritatea în rezervaţii care ocupă 13,75% din teritoriul ţării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.