X

Preşedintele brazilian Lula da Silva s-a întâlnit la Paris cu liderul stângii radicale franceze

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva s-a întâlnit vineri la Paris cu opozantul francez de extremă stânga Jean-Luc Melenchon, o vizită “prietenoasă” pentru ambii politicieni, în ciuda diferenţelor privind acordul de liber schimb UE-Mercosur, potrivit AFP, scrie agerpres

“Este întotdeauna prietenos, există o relaţie bună (…) Am discutat mult”, a spus Jean-Luc Melenchon, care a mers la hotelul unde este cazat Lula, figură istorică a stângii braziliene, în vizită la Paris pentru a participa la summitul privind noul pact financiar global organizat de Palatul Elysee.

Citește și : Prima zi a Summitului pentru un nou pact financiar de la Paris

Jean-Luc Melenchon, în vârstă de 71 de ani, şi Lula, în vârstă de 77 de ani, se cunosc de mult timp. Liderul francez al stângii radicale a vizitat închisoarea în care se afla brazilianul, condamnat pentru corupţie, în 2019.

“O oră în dialog cu Lula. Mercosur este un tratat inegal şi brutalizant”, a scris pe Twitter fostul candidat la preşedinţie şi lider al partidului Franţa Nesupusă (La France Insoumise).

Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay) a încheiat un acord cu Uniunea Europeană în 2019, dar acesta nu a fost ratificat, în parte din cauza preocupărilor europene cu privire la politicile de mediu ale fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro.

Poziţiile s-au schimbat odată cu revenirea la putere a lui Lula în ianuarie, dar cerinţele de mediu ale europenilor atenuează entuziasmul blocului sud-american. “Neîncrederea” nu poate ghida acest acord, a declarat Lula recent, care a vorbit despre acest subiect vineri la un prânz la Palatul Elysee cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Citește și :  Situaţia din Cisiordania ‘ameninţă să devină incontrolabilă’

Preşedintele brazilian urmează să se întâlnească şi cu primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo.

Tags: Lula da SilvaMercosurparisUE
Categorii: Diaspora