X

Preşedintele brazilian s-a declarat ‘contrariat’ că nu s-a întâlnit cu Zelenski la summitul G7

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva s-a declarat luni “contrariat” că nu l-a întâlnit personal pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la summitul G7, relatează AFP, potrivit agerpres.

Zelenski, care a obţinut noi angajamente privind furnizarea de echipament militar, precum şi sprijin diplomatic din partea ţărilor membre G7, la Hiroshima, în Japonia, a solicitat să discute direct cu omologul său brazilian, foarte reticent în a condamna invazia rusă în Ucraina.

Citeşte şi: Războiul, criza climatică şi pandemia de coronavirus ameninţă decenii de progres al sistemului global de sănătate – Black News

Însă, cei doi lideri nu au reuşit să se întâlnească din cauza agendelor lor supraîncărcate. O întâlnire ratată care, potrivit preşedintelui Zelenski, l-a lăsat probabil “dezamagit” pe preşedintele brazilian.

“Nu am fost dezamăgit”, i-a răspuns luni Lula, în cadrul unei conferinţe de presă, înainte de a părăsi Japonia. “Am fost contrariat, pentru că mi-ar plăcea să-l cunosc şi să discutăm subiectul”, a continuat el. “Însă domnul Zelenski este o persoană grozavă. El ştie ce face”, a adăugat Lula.

Lula a precizat că o întâlnire cu Zelenski ar fi trebuit să aibă loc duminică după-amiază, în ultima zi a summitului G7. Preşedintele ucrainean a sosit însă târziu şi programul său, supraîncărcat, i-a împiedicat să programeze o nouă întâlnire, a explicat el.

Cu toate acestea, preşedintele brazilian a declarat că nu vede rostul să-l întâlnească pe Zelenski în viitorul apropiat, estimând că nici el, nici preşedintele rus Vladimir Putin nu doresc pacea.

“Pentru moment, amândoi sunt convinşi că vor câştiga războiul”, a justificat el.

Spre deosebire de numeroase puteri occidentale, Brazilia nu a impus niciodată sancţiuni financiare Rusiei şi nici nu a acceptat să furnizeze arme Kievului, încercând să se poziţioneze, la fel ca şi China şi Indonezia, în rol de mediator.

Citeeşte şi: PROTEST în Bulgaria pentru îmbunătăţirea măsurilor de siguranţă rutieră – Black News

Lula a stârnit controverse când a declarat luna trecută la Beijing că Statele Unite ar trebui să înceteze “încurajarea războiului” în Ucraina şi că Uniunea Europeană ar trebui “să înceapă să discute despre pace”.

Comentariile sale au fost aspru criticate de Washington, care a acuzat Brazilia că “face ecou propagandei ruse şi chineze fără a lua în considerare faptele”. 

Tags: BraziliaHiroshimaJaponiaLuiz Inacio Lula da Silvasummit G7ucrainauniunea europeanaVladimir PutinVolodimir Zelenski
Categorii: Știrile zilei