Preşedintele Braziliei declină invitaţia lui Putin de a participa la Forumul Economic de la Sankt Petersburg

Publicat:

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat vineri că a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin şi că a declinat invitaţia liderului rus de a participa la Forumul Economic Internaţional care va avea loc în iunie la Sankt Petersburg, dar că şi-a reafirmat dorinţa de a media discuţii de pace cu ambele părţi implicate în războiul din Ucraina, relatează EFE şi Reuters, potrivit agerpres.

Lula scrie într-o postare pe Twitter că i-a mulţumit lui Putin pentru invitaţia de a participa la Forumul economic de la Sankt Petersburg, dar că a fost nevoit să o refuze pentru că “nu poate călători în Rusia în acest moment”.


Citește și : ATAC armat în Japonia: Patru oameni au fost ucişi!

“Am reiterat disponibilitatea Braziliei, precum şi a Indiei, Indoneziei şi Chinei de a discuta cu ambele părţi implicate în conflict în căutarea păcii”, a adăugat Lula, după ce a discutat telefonic, de asemenea, cu preşedintele chinez Xi Jinping la începutul acestei săptămâni.

Kremlinul a confirmat convorbirea şi a declarat că Putin i-a spus lui Lula că Rusia este deschisă la dialog cu privire la Ucraina.

De la preluarea mandatului la 1 ianuarie, Lula a insistat asupra necesităţii ca un grup de ţări să medieze o încetare a focului şi să aducă Rusia şi Ucraina la masa negocierilor.

Propunerea sa, bazată pe tradiţia braziliană de non-intervenţie şi neutralitate, prevede ca un grup de naţiuni neimplicate în război să angajeze atât Rusia, cât şi Ucraina în discuţii.

Citește și : NATO promite o cooperare mai strânsă în regiunea baltică

Propunerea sa nu a avut ecou în rândul ţărilor occidentale, care o resping, deoarece apreciază că liderul brazilian pune pe picior de egalitate “ţara agresoare cu cea agresată”.

Liderul brazilian de stânga trebuia să se întâlnească tete-a-tete cu preşedintele ucrainean Volodimyr Zelenski în marja summitului G7 din Japonia în această lună, dar întâlnirea nu a mai avut loc din cauza lipsei de sincronizare în programul celor doi, au explicat ulterior oficiali ai celor două delegaţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Proba de înot maraton de la JO ar putea avea loc în afara Parisului, dacă Sena nu va curată pentru scăldat

Proba de înot maraton de la JO ar putea avea loc în afara Parisului, dacă Sena nu va curată pentru scăldat Proba de înot maraton...

Atenție: Un minor de 15 ani este căutat de oamenii legii și de rude

Atenție: Un minor de 15 ani este căutat de oamenii legii și de rude Poliția a solicitat suportul cetățenilor în vederea localizării unui minor de...

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului Posturile de televiziune Canal Regional, TV-Drochia și Media TV au...

REPORTAJ FOTO: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

REPORTAJ FOTO: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.