Preşedintele Braziliei: Nici Putin şi nici Zelenski nu sunt pregătiţi pentru pace

Publicat:

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat miercuri că ţara sa depune eforturi pentru pace în Ucraina, dar că nici liderul ucrainean Volodimir Zelenski şi nici cel al Rusiei, Vladimir Putin, nu sunt pregătiţi pentru discuţii de pace în acest moment, relatează Reuters.

“Nici Putin şi nici Zelenski nu sunt pregătiţi pentru pace“, a afirmat Lula în faţa corespondenţilor străini în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că propunerile de pace pe care le caută cu alte ţări neutre vor fi gata pentru atunci când Rusia şi Ucraina vor fi pregătite să negocieze.


Citește și : Un autocar plin cu pasageri s-a ciocnit cu două mașini la Leuşeni – VIDEO

“Rolul Braziliei este de a încerca să ajungă la o propunere de pace” împreună cu alţii “pentru momentul în care ambele ţări vor dori aceasta”, a spus el, potrivit agerpres.

Lula a încercat să formeze un grup de ţări neutre pentru a demara negocierile de pace, dar a fost criticat pentru că a spus că Ucraina şi Rusia sunt responsabile în egală măsură pentru război.

Preşedintele de stânga al Braziliei, ales anul trecut pentru un al treilea mandat, a atacat puterile occidentale care sprijină Ucraina şi membri permanenţi în Consiliul de Securitate al ONU pentru că nu au oprit războiul.

“Consiliul de Securitate nu a funcţionat. SUA au invadat Irakul, Franţa şi Anglia au invadat Libia, iar acum Rusia. Şi fiecare are drept de veto”, a declarat el.

În această primă conferinţă de presă cu corespondenţii străini de la preluarea mandatului la 1 ianuarie, Lula a comentat cu privire la eforturile sale în încercarea de a aduce Ucraina şi Rusia la masa negocierilor, afirmând că “este necesar să oprim acest război”, deoarece “cu cât lumea are mai multă nevoie de pace, cu atât are mai puţină pace”, notează EFE.

În acest sens, el a afirmat că “primul lucru” pe care Brazilia “îl face este să nu participe la acest război”, care, în opinia sa, a evidenţiat încă o dată faptul că lumea “are nevoie de o nouă guvernanţă globală”.

Conflictul declanşat de invazia rusă în Ucraina “ar fi trebuit să fie discutat la Naţiunile Unite”, dar “membrii Consiliului de Securitate sunt cei care duc războiul” şi care “cred că războiul se va încheia doar atunci când una dintre părţi se va impune” în faţa celeilalte pe cale militară, a spus el.

Lula a admis că o “propunere de pace poate fi discutată doar atunci când cele două ţări (în conflict) o doresc”, dar a insistat că liderii mondiali trebuie să lucreze pentru a genera o astfel de situaţie, în loc să “alimenteze” războiul.

Preşedintele brazilian a apreciat drept “impresionantă impasibilitatea ONU” în faţa războiului din Ucraina şi a tensiunilor crescânde în Israel şi Orientul Mijlociu, care ameninţă să declanşeze noi conflicte globale.

Citește și : Zelenski: Războiul ‘ajunge pe teritoriul Rusiei’

Liderii mondiali, a spus Lula, au “obligaţia” de a “găsi o modalitate de a opri toate războaiele”, care au efecte devastatoare “pentru economie”, un cost uman foarte ridicat şi agravează inegalităţile “imense” şi “scandaloase” care există pe planetă.

“La ora actuală, aproape toate (ţările) investesc în arme” care alimentează conflictele şi “nu ştim cât de mult investesc pentru a pune capăt foametei şi mizeriei în lume”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova „Alături de Statele Unite și de partenerii noștri europeni și globali, continuăm să acționăm în sprijinul...

Planul lui Trump pentru NATO

Planul lui Trump pentru NATO Foști oficiali de securitate națională și experți în materie de apărare ce ar putea face parte dintr-o potențială nouă administrație...

Iohannis: România este pregătită să devină ‘Poarta Europei’

Iohannis: România este pregătită să devină 'Poarta Europei' Președintele Klaus Iohannis a vorbit, la recepția de la Ambasada SUA în România de ziua națională a...

Turcia poate contribui la o încheiere echitabilă a războiului în Ucraina, i-a transmis Erdogan lui Putin la Astana

Turcia poate contribui la o încheiere echitabilă a războiului în Ucraina, i-a transmis Erdogan lui Putin la Astana Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a transmis...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.