X

Preşedintele ceh Milos Zeman a îndemnat ‘să se termine’ cu sancţiunile economice reciproce dintre UE și Rusia

Preşedintele ceh Milos Zeman, candidat la propria succesiune la alegerile prezidenţiale din ianuarie, a lansat marţi un apel ‘să se termine’ cu sancţiunile economice europene împotriva Rusiei în urma crizei ucrainene şi cu cele introduse de Moscova ca represalii, relatează agerpres .

‘Nu m-am resemnat cu sancţiunile (…). De mult timp sunt împotriva acestora’, a declarat Zeman în finalul întâlnirii cu preşedintele rus Vladimir Putin la Soci, staţiune balneară pe coasta rusă a Mării Negre.

“Aceasta se referă nu numai la sancţiunile europene împotriva Rusiei, ci şi la sancţiunile ruse împotriva Uniunii Europene”, a precizat el.

Relaţiile între Bruxelles şi Moscova s-au deteriorat semnificativ după anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014. Când separatiştii proruşi au lansat o ofensivă în estul Ucrainei, UE a acuzat Moscova că-i sprijină pe ascuns, ceea ce Kremlinul a respins, şi a introdus sancţiuni economice severe vizând în special bănci, societăţi petroliere şi din domeniul apărării ruse.

Citește și : Danemarca își intensfică eforturile de prevenire a atacurilor cibernetice prin alocarea de mai multe fonduri

Rusia a ripostat, instituind un embargou alimentar asupra produselor importate din ţările care au impus sancţiuni împotriva sa.

‘Dle preşedinte, trebuie să se termine cu aceasta’, a subliniat Zeman, adresându-se liderului rus.

‘O normalizare a relaţiilor între Rusia şi UE va fi în interesul comun’ al Moscovei şi al Pragăi, a apreciat la rândul său preşedintele rus, mulţumindu-i lui Milos Zeman pentru ‘discuţia deschisă şi substanţială’ şi pentru ‘toată atenţia acordată dezvoltării relaţiilor ruso-cehe”.

Milos Zeman (73 de ani) – veteran al stângii cehe, prorus, prochinez şi ostil imigraţiei – este dat favorit pentru al doilea mandat la alegerile prezidenţiale, al căror prim tur a fost stabilit pentru 12 şi 13 ianuarie.

Scrutinul prezidenţial din Republica Cehă urmează legislativelor de la 20 şi 21 octombrie, câştigat de mişcarea ANO populistă a lui Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia, potrivit Forbes, şi aliat al lui Zeman.

Dar, tot marţi, poliţia cehă a cerut ridicarea imunităţii parlamentare a lui Andrej Babis, pentru a permite inculparea acestuia într-un dosar în care este suspectat de fraudarea de fonduri europene

Tags: apelMilos ZemanMoldovaPreşedintele cehrusiasancţiunile economiceucraina
Categorii: Diaspora