Președintele Cehiei: 2030 este un termen realist pentru ca R.Moldova să adere la UE

Publicat:

Președintele Cehiei, Petr Pavel, crede că 2030 este un termen realist pentru ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană.

Declarațiile au fost făcute după o întrevedere cu președinta Maia Sandu, care se află într-o vizită oficială la Praga.


Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

Discuțiile despre extinderea UE depind de cât de mult se ajută cele două părți, cât de mult se sprijină. Din partea Republicii Cehe, aveți tot sprijinul pentru ca Moldova să fie primită în UE cât mai curând și dacă reușiți să îndepliniți toate aceste sarcini foarte dificile pentru a fi acceptați în Uniunea Europeană, atât din punct de vedere legislativ, cât și alte măsuri, economia, politică socială, finanțele, da, eu consider că 2030 poate fi un termen realist.

Maia Sandu a declarat că speranța Republicii Moldova este ca, la Consiliul European din decembrie, să fie adoptată decizia de deschidere a negocierilor de aderare.

Noi suntem convinși că procesul de integrare europeană este un proces bazat pe merite și vom lucra în continuare cu toată seriozitatea pentru ca să îndeplinim angajamentele pe care le-am făcut deja în fața instituțiilor europene și ale statelor membre. Noi avem prieteni în Uniunea Europeană și credem în sprijinul tuturor țărilor.

Citeşte şi: Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat și despre cooperarea economică dintre Cehia și Republica Moldova. Aproape 50 de întreprinderi cu capital ceh sunt deja active în Moldova și contribuie la dezvoltarea economică a ambelor state. Maia Sandu a subliniat că țara noastră și-ar dori și mai multe investiții cehe care să contribuie la securitatea energetică.

Aceasta a precizat că, în curând, vor fi anunțate licitații pentru dezvoltarea energiei regenerabile, inclusiv energia solară, eoliană și biomasă și a invitat investitorii cehi să ia în considerare aceste oportunități.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

11 șoferi, prinși în stare de ebrietate la volan, în doar 24 de ore

11 șoferi, prinși în stare de ebrietate la volan, în doar 24 de ore În ultimele 24 de ore, agenții de patrulare au documentat 11...

Rusia amână Jocurile Mondiale ale Prieteniei pentru 2025

Rusia amână Jocurile Mondiale ale Prieteniei pentru 2025 Jocurile Mondiale ale Prieteniei, o alternativă lansată de Rusia la Jocurile Olimpice de la Paris, au fost...

Expoziția TehAgroFest din acest an va avea loc în perioada 8-10 august 2024, în comuna Tohatin

Expoziția TehAgroFest din acest an va avea loc în perioada 8-10 august 2024, în comuna Tohatin Zeci de companii vor participa la cea de-a VI-a...

Judocanul moldovean Mihail Latîșev a debutat la JO de la Paris, dar a fost eliminat de Tato Grigalașvili

Judocanul moldovean Mihail Latîșev a debutat la JO de la Paris, dar a fost eliminat de Tato Grigalașvili Judocanul moldovean Mihail Latîșev a avut mare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.