Preşedintele chilian Pinera anunţă o amplă remaniere a guvernului în urma manifestaţiilor de protest

Publicat:

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a anunţat sâmbătă o amplă remaniere a guvernului, într-o încercare de a calma protestele masive din ultima săptămână împotriva inegalităţilor sociale, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

‘Le-am cerut tuturor miniştrilor să-şi prezinte demisia pentru a putea forma un nou guvern şi a putea răspunde acestor noi cereri’, a declarat Pinera, într-un mesaj adresat compatrioţilor săi, de la palatul prezidenţial La Moneda.


Citește și : Maurice Robinson, șoferul ‘camionului morţii’ din Essex, inculpat pentru 39 omoruri din culpă

Anunţul său survine după ce peste un milion de chilieni au manifestat vineri în mod paşnic pe străzi împotriva inegalităţilor create de modelul economic al ţării şi pentru a cere mai multă justiţie socială.

‘Suntem într-o nouă realitate. Chile este diferit de cel pe care l-am avut în urmă cu o săptămână’, a mai spus preşedintele conservator, aflat în funcţie din martie 2018.

Pinera a declarat, de asemenea, că starea de urgenţă va fi ridicată duminică ‘dacă circumstanţele o vor permite’, o măsură menită ‘să contribuie la această normalizare pe care atâţia chilieni o doresc şi o merită’.

Starea de urgenţă a fost decretată pe 18 octombrie în urma unor revolte violente, punctul de plecare al valului de contestare socială fără precedent în această ţară cu 18 milioane de locuitori, cunoscută în America Latină pentru stabilitatea sa politică şi economică.

Citește și : Premierul portughez Costa promite la învestire creşterea cu 25% a salariului minim în acest mandat

Introducerea stării de urgenţă a permis trimiterea pe străzile din capitală şi din mai multe regiuni a mii de militari, o premieră de la sfârşitul dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990).

Sâmbătă, armata a anunţat suspendarea interdicţiei de circulaţie în vigoare în capitală de o săptămână.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.