X

Preşedintele chilian Pinera anunță pregătirea unui proiect de modificare a Constituţiei

Preşedintele chilian, Sebastian Pinera, a anunţat sâmbătă pregătirea unui proiect de modificare a Constituţiei, promulgată sub dictatura lui Augusto Pinochet (1973-1990), o revendicare a manifestanţilor care protestează de trei săptămâni faţă de politica guvernului, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Cred că schimbări ale Constituţiei sunt legitime şi vom discuta despre asta. În consecinţă, pregătim un proiect de modificare a Constituţiei”, a declarat Sebastian Pinera într-un interviu publicat de cotidianul El Mercurio.

Citește și : Trei decenii de la căderea simbolului Războiului Rece

Printre modificările avute în vedere figurează “o definiţie mai bună a drepturilor cetăţeanului şi modalităţile de a face respectate” aceste drepturi. Amendamentele în cauză precizează, de asemenea, “obligaţiile statului” şi stabilesc “cele mai bune mecanisme de participare” cetăţenească, a adăugat preşedintele.

La câteva zile după preluarea puterii în martie 2018, guvernul lui Sebastian Pinera a anunţat că nu va permite examinarea unui proiect de lege pe care fostul şef al statului, socialista Michelle Bachelet (2014-2018), îl supusese Congresului pentru modificarea Constituţiei. Proiectul sublinia inviolabilitatea drepturilor omului, dreptul la sănătate şi la educaţie, precum şi egalitatea salarială între femei şi bărbaţi.

După trei săptămâni de manifestaţii uriaşe în cursul cărora 20 de persoane şi-au pierdut viaţa, actualul şef al statului a precizat că proiectul în curs urmează să fie discutat în acelaşi timp cu cel al fostei preşedinte Bachelet şi cu alte propuneri care se vor face.

De la începutul mişcării de revoltă socială, declanşată la 18 octombrie de majorarea preţurilor la metrou, protestatarii au denunţat inegalităţile sociale din domeniile educaţiei, sănătăţii şi sistemului de pensii. Aceste voci cer, de asemenea, o adunarea constituantă pentru schimbarea Constituţiei.

Citește și : Trump îl va primi săptămâna viitoare pe secretarul general al NATO

După perioada dictaturii, Constituţia a suferit peste 200 de modificări în mai mult de 40 de articole, a reamintit preşedintele. Modificările trebuie să facă obiectul unei dezbateri în Congres, singura instanţă competentă pentru validarea lor.

Sâmbătă, marşurile de protest, mai puţin numeroase şi mai paşnice ca în ajun, au continuat sub o căldură toridă în capitala ţării, Santiago de Chile.

Tags: Augusto PinochetcongresconstitutieMichelle BacheletSantiago de ChileSebastian Pinera
Categorii: Știrile zilei